30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(VIDEO) Razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke, okupatorji streljajo tudi na protestnike, ki se zbirajo na shodih proti vojni

Piše: P. G.

V delih Ukrajine so se davi nadaljevali ostri spopadi, ukrajinske oblasti pa so poročale o ruskem raketiranju več mest na jugu in vzhodu države. Ruska vojska se “počasi, a opazno” umika s severa države, vendar razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke, je ponoči v video nagovoru opozoril predsednik Volodimir Zelenski.

Kot je dejal, je pričakovati okrepljene ruske napade na vzhodu države. Ruska vojska kopiči enote in se “pripravlja na nove močne napade” v regiji Donbas in v mestu Harkov, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zelenski. “Težke bitke so pred nami,” je opozoril.

Čeprav je Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) v petek opustil poskus evakuacije civilistov iz Mariupolja, ker varnostne razmere tega niso dopuščale, so iz mesta evakuirali več kot 3000 ljudi, je dejal Zelenski.

V petek so preko humanitarnih koridorjev iz Donecka, Luganska in Zaporožja evakuirali več kot 6000 ljudi, od tega 3071 iz Mariupolja, je dejal.

Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da se bo konvoj avtobusov danes znova skušal prebiti v Mariupolj.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pa je sporočila, da so iz Berdjanska in Melitopolja v Zaporožje v petek evakuirali več kot 2500 ljudi, ter potrdila, da so za danes načrtovane nove evakuacije civilistov.

Vsem, ki ostajajo v Mariupolju, je sporočila, da se bodo ukrajinske oblasti še naprej trudile za njihovo varno evakuacijo.

Po navedbah lokalnih oblasti je bilo v ruskem obleganju Mariupolja ubitih najmanj 5.000 prebivalcev, okoli 160.000 se jih še vedno sooča s hudim pomanjkanjem hrane, vode in elektrike.

Danes so objavili posnetek iz Energodarja pri Zaporožju, kjer so ruske sile napadle protestnike, ki so se zbirali proti vojni:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine