10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(VIDEO) Protesti v Franciji so se sprevrgli v nasilje; poškodovanih najmanj 108 policistov

Piše: G. K. (Nova24TV.si)

Protesti zoper Macronovo pokojninsko reformo ne pojenjajo. Tudi tokrat so se sprevrgli v nasilje, v njih je bilo po podatkih francoskega notranjega ministra Gerarda Darmanina poškodovanih najmanj 108 policistov. Eden izmed policistov naj bi utrpel hude opekline po rokah in obrazu, potem ko ga je zadela molotovka, vendar njegovo življenje ni več ogroženo. 

Francoske oblasti so po navedbah notranjega ministra aretirale 291 ljudi, od tega samo v Parizu 90.

Protestov proti pokojninski reformi naj bi se 1. maja udeležilo 782 tisoč ljudi, v Parizu naj bi se zbralo 112 tisoč ljudi. Te podatke navajajo francoske oblasti, s katerimi pa se ne strinjajo sindikati, ki navajajo trikrat večje številke.

Do nasilja je med protesti prišlo še v Lyonu, Toulousu in Nantesu, kjer so protestniki zažigali avtomobile in poškodovali številne trgovine, poroča STA. Tako v Toulousu kot v Nantesu je bila policija primorana uporabiti solzivec kot odgovor na obmetavanje policistov s predmeti.

Mimo parlamenta

Francozi zamerijo francoskemu predsedniku zvišanje upokojitvene starosti iz 62 na 64 let. Vlada je zakon sprejela mimo parlamenta, Macron pa ga je že podpisal in se bo začel izvajati 1. septembra letos. Opozicija in sindikati kljub temu nadaljujejo s protesti, saj želijo preprečiti izvajanje zakona. Protesti so se doslej pogosto sprevrgli v nasilje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine