6.6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

(VIDEO) Poglejte, kako je Erdogan ponižal predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

V Bruslju danes močno odmeva kritika na račun obiska protokolarnega incidenta, ki se je zgodil med obiskom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Slednji je Michela posadil na stol zraven svojega, von der Leynova pa je morala ponižno sedeti na kavču. Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer je poudaril: “Sedežni red bi moral biti popolnoma enak za vse.”

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v torek sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Erdogan pa je med srečanjem poskrbel za pravi diplomatski kolaps, saj je stol namenil le Michelu, medtem ko je von der Leynova ostala brez stola, je poročal The Washington Post.

Na videu posnetku je možno videti vse tri voditelje, ki so se zbrali v okrašeni sejni sobi v Ankari. Video prikazuje Erdogana in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, ki sta se namestila na pozlačene stole, medtem ko predsednica Evropske komisije ni bila prepričana, kje naj bi sedela. Von der Leynova je zmedeno gledala vanje, pokazala na desno in se trudila izdaviti kakšno besedo, pri čemer ji je bilo vidno neprijetno.

Na koncu so ji ponudili prostor na oddaljenem bež kavču, nasproti turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja, ki v tipičnem diplomatskem protokolu zaseda nižji status, kakor predsednica Evropske komisije. “”Ehm” je nov izraz za “takšen odnos med EU in Turčijo ne bi smel biti,” je tvitnil nemški poslanec v Evropskem parlamentu Sergej Lagodinsky, ki je predsednik delegacije zakonodajalca v skupnem EU-turškem parlamentarnem odboru.

V javnosti zadnje čase precej znana nizozemska poslanka Sophie in ‘t Veld, je ugotovila, da je na srečanjih med Erdoganom in prejšnjim srečanjem z obema predsednikoma, ki sta bila oba moška šlo za enakovredno obravnavanje vseh treh. Ko sta Erdogana obiskala takratni predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in takratni predsednik Evropskega sveta Donald Tusk so vsi trije sedeli skupaj na stolih. V tem primeru se je pokazalo, kakšen odnos imajo do žensk v Turčiji.

“Ni bilo naključje, to je bilo namerno,” je bila poslanka kritična na Twitterju, kjer so nekateri incident razložili bolj kot težavo o družbeni distanciranosti kakor o protokolu. Ni ji popolnoma jasno, zakaj je Michel v tem primeru le molčal. Zanimivo je, da Michel svojega sedeža na koncu koncev le ni ponudil von der Leynovi.

Turčija je pred dvema tednoma odstopila od Istanbulske konvencije
Kritiki so že ciljali na obisk, ki je prišel dva tedna po tem, ko je Erdogan izločil Turčijo iz mednarodne pogodbe, katere cilj je preprečiti nasilje nad ženskami, znano kot Istanbulska konvencija. Zavezniki Erdogana so dejali, da ta poteza ne pomeni, da se pravice žensk zmanjšujejo.

Vloga Evropske komisije je enakovredna vlogi Evropskega sveta, tako je tudi predsednika obeh institucij treba obravnavati enako. Sedežni protokol bi moral biti povsem enak za vse, oba predsednika institucij unije in turškega predsednika, je v odzivu na incident danes poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer. Von der Leynova kot vodja Evropske komisije vodi izvršilno krilo EU in nadzoruje pogajanja o članstvu Turčije v EU, medtem pa Michel zastopa voditelje 27 posameznih držav članic EU.

Kljub ponižanju je von der Leynova ostala spoštljiva in zadeve ni neposredno komentirala
Pred epizodo diplomacije stolov in kavčev so se trije voditelji slikali stoje, von der Leynova na Erdoganovi levi in ​​Michel na njegovi desni v bolj običajni predstavitvi njihovega statusa. Šele nato se je zdelo, da se je von der Leynovo pustili na stranskem tiru. Po sestanku von der Leynova dogodka ni neposredno omenila, vendar je izrazila zaskrbljenost zaradi poročila Turčije o pravicah žensk. “Globoko me skrbi dejstvo, da je Turčija izstopila iz Istanbulske konvencije,” je dejala novinarjem. “Tu gre za zaščito žensk in zaščito otrok pred nasiljem. In to je očitno trenutno napačen signal.”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine