7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

[Video] Ob Bolsonarovi inavguraciji se bodo zbrali številni voditelji: Netanyahu je v Braziliji že od petka, tja prihaja tudi Orbán!

Na prvi dan novega leta bo kot novi predsednik Brazilije prisegel Jaír Bolsonaro, ob tej priložnosti pa se bodo v glavnem mestu Brasílii zbrali številni voditelji. Izraelski premier je tako v Brazilijo prispel že v petek in se je že srečal z novoizvoljenim brazilskim predsednikom, tja pa prihajajo med drugim tudi Mike Pompeo, Sebastian Piñera, Evo Morales in Viktor Orbán. Na inavguracijo sicer niso bili povabljeni komunistični voditelji iz t. i. tiranske trojke, kot je Bolsonaro poimenoval Nikaragvo, Kubo in Venezuelo.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je tako že v petek prispel v Rio de Janeiro, v državi pa bo ostal vse do jutri, ko bo v glavnem mestu Brasília inavguracija novoizvoljenega brazilskega predsednika Jaíra Bolsonara, s katerim se je Netanyahu že srečal. Gre za prvi obisk kateregakoli izraelskega premierja v Braziliji, kar pa je že ujezilo mnoge arabske države, ki so zagrozile z bojkotom uvoza brazilskega halal mesa. Bolsonaro in Netanyahu sta se najprej srečala na kosilu ob plaži Copacabana, nato pa sta skupaj obiskala sinagogo v Rio de Janeiru. Vso pot so ju pozdravljali podporniki, voditelja pa po poročanju Fox News upata, da bosta vzpostavila močno sodelovanje med državama na varnostnem in tehnološkem področju, Bolsonaro pa je že obljubil tudi preselitev brazilskega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem, ki bi ga s tem tudi priznali kot izraelsko glavno mesto. Po Gvatemali in ZDA bi bila Brazilija tretja država, ki bi storila takšno potezo, pred kratkim pa je podobno napovedala tudi Avstralija.

Netanyahu navdušen nad sprejemom Brazilcev, Bolsonara je že povabil na obisk v Izrael
“Z ženo Saro sva bila skupaj z izraelsko delegacijo navdušena nad velikim vznemirjenjem, toplino in ljubeznijo, s katero smo bili sprejeti v Braziliji. Prebivalci Rio de Janeira so nas pozdravljali na ulicah in judovska skupnost je bila vzhičena. Ponosen sem, da bom predstavljal Izraelce na inavguraciji naslednjega brazilskega predsednika, Jaíra Bolsonara. Na njegovo povabilo opravljam zgodovinski prvi obisk izraelskega predsednika vlade v Braziliji,”je s svojim zapisom na družbenem omrežju poudaril pomen svojega obiska Netanyahu. Prav tako je izrazil hvaležnost za nagrado, ki mu jo je podelil Bolsonaro: “Novoizvoljeni predsednik Bolsonaro me je nagradil z najvišjo nagrado, ki jo Brazilija lahko podeli tujemu voditelju. Za to sem se mu zahvalil in mu povedal, da je ta nagrada namenjena vsem državljanom Izraela. Bolsonaro je na novo definiral odnose med velesilo Brazilijo in Izraelom kot bratske odnose. Povedal mi je, da občuduje izraelske ekonomske, tehnološke in varnostne dosežke, ter da namerava državo voditi na enak način, kot jaz vodim Izrael.” Kot upa, bodo vezi poglobljene na številnih področjih: “Vezi so že bile vzpostavljene med obiskom na ekonomskem, varnostnem in zunanje političnem področju, kar bo vodilo do več delovnih mest v Izraelu, povečanem izvozu na velik brazilski trg, več turistov iz Brazilije ter drugačen odnos te države do Izraela v Združenih narodih in ostalih mednarodnih forumih. Bolsonara sem povabil tudi, da za svoj prvi obisk v tujini v prihajajočih mesecih izbere Izrael, na kar se je odzval pozitivno.”Netanyahu je bil navdušen tudi nad sinom novoizvoljenega predsednika: “Mimogrede, njegov sin Eduardo Bolsonaro, ki je že obiskal Izrael, kjer je s ponosom nosil uniformo izraelskih oboroženih sil in majico z oznako Mossada je znal v hebrejskem jeziku povedati več kot le nekaj besed. Tako je videti pravo prijateljstvo!”

Na inavguraciji bodo tudi Orbán, Piñera, Morales in Pompeo
Na inavguraciji bodo prisotni številni svetovni voditelji. Tako je svoj prihod v Brasílio že napovedal madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, ki je Bolsonaru že čestital za zmago v telefonskem pogovoru 20. novembra. Takrat je poudaril, da ceni prevlado enakih vrednot, kot jih zagovarja Madžarska tudi v Braziliji, izrazil pa je tudi pripravljenost, da odnose med državama dvignejo na novo raven. Inavguracije se bo po poročanju France24zagotovo udeležil tudi čilski predsednik Sebastian Piñera, tja pa kljub ideološkim razhajanjem odhaja tudi bolivijski levičarski predsednik Evo Morales. Iz ZDA na inavguracijo prihaja državni sekretar Mike Pompeo, mediji pa napovedujejo, da se bo to priložnost izkoristil za pogovore z ostalimi prisotnimi voditelji. Slovesnosti se bo udeležilo tudi več tisoč državljanov, ki bodo v prestolnico prišli iz vseh delov države.

Na inavguraciji sicer zagotovo ne bo predstavnikov držav t. i. tiranske trojke, kot je Bolsonaro poimenoval Nikaragvo, Venezuelo in Kubo. Iz Venezuele vztrajajo, da naj bi prejeli povabilo na inavguracijo, a Bolsonaro je povedal, da jih ni povabil iz spoštovanja do venezuelskega ljudstva. Veliko Venezuelcev, ki so zaradi bili zaradi grozljivih razmer prisiljeni zapustiti države so svoje zatočišče našli prav v Braziliji.

Video https://www.youtube.com/watch?v=TWjerMsnen8

J. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine