11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

[Video] Nov dokumentarec o transspolnikih, ki so obžalovali operacijo za “spremembo spola”: Je samo plastična operacija, ki ne spremeni spola

RT je na YouTubu objavil dokumentarec o transspolnikih ter njihovih izkušnjah z operacijo spremembe spola. Izpovedi treh transspolnikov kažejo, kako operacije ne doprinesejo k ničemur. Tudi po spremembi spola večina transspolnikov še vedno ni zadovoljna s svojo podobo, saj so operacije samo plastične. Bolje kot pod kirurško rezilo bi bilo poiskati pomoč pri psihoterapevtu.

“I Want My Sex Back. Transgender people who regretted changing sex” ali v prevodu “Želim svoj biološki spol nazaj. Transspolniki, ki so obžalovali spremembo spola” je naslov dokumentarnega filma, ki ga je RT objavil na YouTubu.

V dokumentarcu lahko slišimo osebne izpovedi treh transspolnikov, ki so svojo odločitev o spremembi spola s pomočjo plastične operacije kasneje obžalovali. Izkazalo se je namreč, da operacija mogoče spremeni njihov zunanji izgled, nikakor pa ne doprinese k njihovemu boljšemu mentalnemu zdravju.

Bolj kot operacijo potrebujejo psihoterapijo
Ljudje, ki se odločajo za spremembo spola ter se identificirajo kot transspolniki, so po njihovih trditvah pogosto v mladosti žrtve spolne zlorabe. Število samomorov med transspolniki pa daleč presega povprečje v primerjavi z drugimi skupinami. Bolj kot spremembo spola, so si enotni transspolniki v dokumentarcu, taki ljudje potrebujejo psihično zdravljenje.

Beograjski kirurg dr. Miroslav Djordjević, vodilni strokovnjak za operacije spremembe spola, je za RT povedal, da število operacij narašča. Presenetljivo pa na prvem mestu niso več samo spremembe iz moških spolovil v ženska, prehod iz ženskih spolovil v moška ali popravljanje napak po prvotni operaciji, temveč tudi želja pacientov povratnikov, da jim spremenijo spolovila nazaj v prvotna.

To samo po sebi kaže, da se tudi številni transspolniki zavedajo napake, ki so jo zagrešili. Saj sprememba spolovil ne pomeni tudi dejanske spremembe spola. Nova spolovila v redkih primerih mogoče res izgledajo podobno kot spolovila normalnega moškega ali ženske, a so še vedno neuporabna. Njihov namen je v veliki večini primerov zgolj estetski.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=207&v=0R7DXnqkfJw

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine