-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

(VIDEO) Navkljub protestom, število cepljenih v Franciji naglo narašča

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Na tisoče ljudi je preplavilo ulice francoskih mest in protestiralo proti uveljavitvi obvezne zdravstvene izkaznice za širšo javnost, pa tudi proti obveznemu cepljenju za določene kategorije ljudi. V številnih francoskih mestih so se v soboto vrstili množični protesti, na tisoče jih je obsodilo vladne načrte za poostritev omejitev proti koronavirusu.

V Parizu je potekal množičen pohod ob spremstvu policije. Protest je potekal brez večjih incidentov, pri čemer so bili policisti in protestniki deležni le manjših potiskov po poti. Večji protesti so potekali tudi v drugih mestih države. Ogromna kolona protestnikov je korakala po ulicah jugozahodnega obalnega mesta La Rochelle, da bi obsodila načrte za zdravstveno izkaznico.

V severnem francoskem mestu Lille je potekal še en množičen protest, središče mesta je bilo preplavljeno z morjem nezadovoljnih demonstrantov, kot je videti na posnetkih. Po poročanju lokalnih medijev s sklicevanjem na policijske vire naj bi se na ulicah francoskih mest zbralo okoli 200.000 protestnikov.

V Franciji bo obvezna zelena izkaznica

Francoski organi pregona doslej še niso objavili uradnih ocen razširjenosti protestov. Zadnji krog protestov, ki so državo pretresli v zadnjih nekaj tednih, je nastopil po tem, ko je vrhovno sodišče Francije večino spornega zakonodajnega paketa ocenilo kot ustavno.

Zakonodaja, ki jo je sodišče potrdilo v četrtek, naj bi začela veljati v ponedeljek. Sodišče je razveljavilo več določb, najspornejše pa je označilo z zeleno, vključno z izvajanjem obveznih zdravstvenih izkaznic za širšo javnost, ki bodo morali obiskati večino javnih prizorišč.

Zakonodaja uvaja tudi obvezno cepljenje proti koronavirusu za prve zdravstvene delavce in nekatere druge kategorije francoskih državljanov. Medtem ko kritiki zakonodaje obtožujejo vlado, da tepta državljanske pravice in celo drsi k “diktaturi”, so oblasti vztrajale, da je paket namenjen le spodbujanju cepljenja, poroča RT.

Zadnje novice

Sorodne vsebine