21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

(VIDEO) Kitajci kažejo na Afganistan in opozarjajo Tajvan: To se zgodi, če se zanašate na ZDA

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Potem ko so Talibani prevzeli oblast v Afganistanu, Kitajci opozarjajo Tajvan, kaj se zgodi z zavezniki ZDA, ko jih te več niso pripravljene zaščititi, ker jih ne potrebujejo.

Global Times, s kateri upravlja kitajska komunistična partija, svari Tajvan pred podobno usodo, kot je doletela ameriške zaveznike v Afganistanu. Po mnenju Kitajcev, poroča RT, bi kolaps demokratične oblasti, ki se je zgodil v roku nekaj ur, moral biti dobra lekcija za otok, ki se že desetletja trudi ohraniti neodvisnost.

Zagovorniki “odcepitve od Kitajske”, piše Global Times, bi se morali “zbuditi iz sanj” in ohraniti “trezne glave”“Iz tega, kar se je zgodilo v Afganistanu, bi morali razbrati, da se bo otoška obramba, ko v Tajvanski ožini izbruhne vojna, sesedla v nekaj urah in ameriška vojska ne bo prišla na pomoč.” Kitajci so prepričani, da ko pride do tega, se bodo uradne oblasti na Tajvanu hitro predale, medtem ko bo nekaj visokih funkcionarjev pobegnilo iz države, kakor se je zgodilo v Afganistanu.

Pri ameriškem umiku iz Afganistana je treba poudariti, da je načrt pripravila že administracija predsednika Donalda Trumpa. A ga je nato novopostavljeni predsednik Joe Biden zavrgel in z idejo, da bi Američani zapustili Afganistan 11. septembra 2021, uspel razjeziti tako Talibane kot tudi razne plemenske glavarje in uradne oblasti v okupirani državi. Američani so kasneje datum za odhod premaknili na konec avgusta, a Talibani niso bili pripravljeni čakati. V bliskoviti ofenzivi so bili Talibani stalno za petami ameriških oboroženih sil. Še preden so Američani uspeli zapustiti državo, se je nastavljena vlada sesedla, afganistanski predsednik Ashraf Ghani pa pobegnil v tujino.

Vojna med ZDA in Kitajsko “ko” in ne “če”
Pri RT opozarjajo, da so v kitajskem časniku zapisali “ko” in ne “če” izbruhne vojna med ZDA in Kitajsko zaradi Tajvana, a vprašanje ostaja, ali bi bile ZDA pripravljene iti v vojno za Tajvan proti Kitajski. Tako daleč od doma bi Američani v najboljšem scenariju lahko upali na rezultat iz Koreje, v najslabšem pa bi Tajvan ne samo v kitajskih očeh, temveč tudi de facto postal del Kitajske.

Politični analitiki v ZDA za fiasko v Afganistanu krivijo Bidna, ki naj bi bil kompromitiran ravno s strani Kitajske komunistične partije. Na Nova24TV smo v preteklosti že opozarjali na povezave Bidnovega sina Hunterja s kitajskim komunističnim kapitalom. “Kitajska zdaj ve, da ima v Afganistanu, Hongkongu in Tajvanu proste roke,” je zapisala nekdanja sekretarka na ameriškem finančnem ministrstvu Monica Crowley.

Profesor za ekonomski in politični razvoj na Duke University Timur Kuran je prepričan, da gre za “fiasko epskih razsežnosti”. “Vsi zavezniki — Tajvan, Ukrajina, baltske države, Izrael, Japonska — bodo uvideli, da so, ko se je treba soočiti s sovražniki, odvisni sami od sebe. Bidnova doktrina pomeni pogreb Trumanove doktrine.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine