19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(VIDEO) Je tudi v dogajanje v Srbiji vpleten Putinov režim? Ruski veleposlanik posvaril Vučića, da ne želijo srbske različice ukrajinskega “EuroMaidana”

Piše: G. B. 

Na protestu pobude intelektualcev Proglas z zahtevo po ponovitvi nedavnih volitev v Srbiji se je včeraj v središču Beograda zbralo več tisoč ljudi. Z bučnim aplavzom so pozdravili eno od nosilk liste največje opozicijske koalicije Srbija proti nasilju Mariniko Tepić, ki z zahtevo po razveljavitvi volitev gladovno stavka že 13 dni.

O tem smo sicer že poročali TUKAJ.

Naši viri pa opozarjajo, da so v primeru Srbije očitno vpleteni tudi interesi Rusije. V začetku letošnjega februarja je sicer predsednik Srbije Aleksandar Vučić napovedal možnost sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Očitno pa do tega ni prišlo.

Vučić se je sicer 25. decembra v Beogradu sestal z ruskim veleposlanikom v Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom. V tem letu se je Vučić že večkrat sestal z njim. Septembra je po srečanju z njim izrazil hvaležnost, ker je Rusija prisluhnila interesom srbske strani. Vučić je ruskega veleposlanika obvestil o dejstvo, da se na Kosovu dogaja brutalno etnično čiščenje, ki ga sicer organizira albanski premier Albin Kurti ob podpori mednarodne skupnosti.

Srbska premierka Ana Brnabić pa je dan prej izjavila, da je ruska varnostna služba srbskim oblastem dostavljala podatke o možnih incidentih na protestih opozicije v Beogradu, ob tem je koalicijo “Srbija proti nasilju” obtožila poskusa destabilizacije države. Brnabićeva je to sporočilo prenesla ostalim ambasadorjem, ki pa so jo, kot je priznala, krepko ošteli, ker širi neresnice in naseda ruskim agentom.

Ob tem velja spomniti, da je tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov takoj na dan volitev čestital Vučiću za zmago, kar kaže na precejšnjo bližino aktualnega srbskega predsednika s Putinovim režimom.

Očitno gre pri tem tudi za interes ruske strani, da srbska opozicija ne bi dosegla to, kar so dosegli evropsko usmerjeni Ukrajinci leta 2014 v Kiivu, ko so z “Maidan revolucijo” dosegli odhod prokremeljskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, potem ko je njegov režim krvavo obračunal s protestniki.

Zagotovo pa so v Moskvi zadovoljni z razpletom volitev, saj je jasno, da v takšnih razmerah Srbija ne bo vstopila v EU. Predvsem po zaslugi proruske struje, ki bo po novem imela v parlamentu precej močno večino.

Težava pa je, ker mednarodna skupnost sedaj molči in noče biti neposredni podpornik srbske opozicije. Pa čeprav Vučić nasprotno trdi, da želi Zahod preko opozicije destabilizirati Srbijo. Kar je čisto po ruskem okusu.

Dejstvo pa je, da bo verjetno sledil morda celo nov oborožen spopad na Balkanu, kar bo prav tako v interesu Rusije. Mimogrede, če je po Evropi prišlo do zapore ruske propagandne mreže Sputnik, slednji v Srbiji deluje normalno in ima velik vpliv na javno mnenje. Srbska spletna izdaja Sputnika je poročala o stališčih ruskega veleposlanika Bocan-Harčenka za “Izvestijo”, da je Srbija v nevarnem položaju in da se lahko zaradi protestov lahko zgodi nasilje. Kot je dodal, cilj demonstracij ni zamenjava oblasti, saj ima sedanja oblast sicer večinsko podporo ljudi. Pač pa bodo verjetno stopnjevali pritisk in poskušali doseči spremembe dolgoročno. Po ambasadorjevih besedah je cilj Zahoda, da Vučića prisili v privolitev k načrtu, ki ga ima Zahod za Kosovo, pa tudi za odnos med Srbijo in Rusijo. Slednja smatra Srbijo za prijateljsko in bratsko državo, pravi ambasador Bocar-Harčenko.

Kot še opozarjajo naši viri iz Srbije, je do volilnih goljufij prišlo tudi tako, da so na volišča prišli tudi tisti, ki sicer ne živijo v Srbiji, ampak sosednji Republiki Srbski in so se v ta namen predhodno registrirali v volilne imenike Republike Srbije. Kar nekoliko spominja tudi primere iz Slovenije, ko je prišlo do množičnega naskoka zlasti na Upravno enoto Ljubljana pred lokalnimi volitvami. V Ljubljani tako še vedno vlada nosilec ruskega odlikovanja Zoran Janković, ki krepi svoj položaj tudi v državni politiki.

Sicer pa, posnetek z dronom kaže na razsežnost demonstracij v Srbiji:

Snimak iz drona protesta ProGlasa i šetnje ka RIK-u

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine