7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

(VIDEO + FOTO) Poglejte, kako so po aretaciji Guzmanovega sina kriminalci zavzeli mesto in razorožili vojake

V mestu Culiacan na severu Mehike je v četrtek izbruhnilo silovito obstreljevanje med varnostnimi silami in člani vplivnega mamilarskega kartela Sinaloa, potem ko je policija našla enega od vodij kartela, sina nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina El Chapa Guzmana. V vsesplošnem kaosu je prišlo do množičnega pobega iz zapora.

Guzmanovega sina, Ovidia Guzmana Lopeza je policija v četrtek odkrila slučajno, ko je preiskala stanovanjsko poslopje, iz katerega so streljali na policijsko patruljo, je povedal mehiški minister za varnost Alfredo Durazo.

Image

Ovidio Guzman. (Slika: Twitter)

Številni zamaskirani člani kartela so nato obkolili poslopje in s silovitim obstreljevanjem dosegli, da so se policisti in pripadniki narodne garde umaknili brez Guzmanovega sina, ki ga iščejo v ZDA zaradi tihotapljenja mamil.

Durazo je pojasnil, da so se za to odločili, da bi se izognili nadaljevanju nasilja na območju in da bi zaščitili življenja pripadnikov varnostnih sil ter znova vzpostavili mir v mestu, kjer so člani kartela postavili več cestnih blokad in streljali z avtomatskim orožjem, poroča britanski časnik Guardian.

Image

(Slika: Twitter)

Spopadi so se začeli popoldne blizu urada državnega tožilca, ko so zamaskirani oboroženi moški ustavili promet in začeli streljati, tako da so vozniki v paničnem strahu bežali iz svojih vozil, ki so jih pustili sredi ceste.

Streljanje se je nato razširilo tudi v druge dele mesta. Trgovski del mesta je bil podoben bojišču s številnimi gorečimi avtomobili in množico vojaških vozil. Oboroženi kriminalci so do večera blokirali ceste in avtoceste okoli prestolnice zvezne države Sinaloa, zato se je življenje v mestu povsem ustavilo.

Image

(Slika: Twitter)

Na video posnetkih, ki so jih delili na družbenih medijih, je videti moške, ki na ulicah streljajo z avtomatskim orožjem in tovornjake v plamenih. Lokalne oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Člani Guzmanovega kartela so med vsesplošnim kaosom iz tamkajšnjega zapora tudi osvobodili okoli 20 do 30 zapornikov, je povedal minister zvezne države za javno varnost Cristobal Castaneda. V spopadu ubite policiste si lahko ogledate TUKAJ.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je napovedal sestanek varnostnega kabineta.

Image

(Slika: Twitter)

Nekdanji vodja kartela Sinaloa, 62-letni Joaquin El Chapo Guzman od julija v strogo varovanem zaporu v ZDA prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA v četrt stoletja pretihotapila več sto ton kokaina, heroina in drugih mamil. Kljub temu kartel Sinaloa ostaja eden najmočnejših v Mehiki. Vodila naj bi ga njegova sinova, ob omenjenem Ovidiu tudi Alfredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine