10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(VIDEO) DeepState: Rusi v Avdijivki ustrelili šest ukrajinskih vojnih ujetnikov

Piše: C. R.

Pozno zvečer 17. februarja je poveljnik operativne skupine vojsk “Tavria” Aleksander Tarnavski sporočil, da so se ukrajinske sile v skladu s prejetim ukazom umaknile iz Avdijivke na vnaprej pripravljene položaje. Kot je poročal ukrajinski nadzorni projekt DeepState, pa je med umikov prišlo do novega vojnega zločina: ruski okupatorji so ustrelili šest ujetih ukrajinskih vojakov na položaju “Muzej” (pri Zenitu) v Avdijivki. Šlo je za ranjene ukrajinske vojeke, ki se med umikom niso mogli sami prebiti v zaledje.

“Soborci so ubite prepoznali na podlagi videoposnetka, ki so ga nedavno v omrežju razširili Rusi. (…) Zaradi dejstva, da so bili položaji obkoljeni več dni, se je moral vsak, ki je lahko hodil, z bojem prebiti do glavnih sil. Na žalost so bili štirje ranjeni, ki niso mogli hoditi in še dva, ki sta sicer lahko hodila, a se nista imela možnosti prebiti brez evakuacije,” piše v poročilu DeepState.

DeepState pravi, da dolgo časa ni bilo odločitve o umiku s položaja – dokler 13. februarja ni začelo zmanjkovati streliva in zalog vode. Prišlo je do neuspešnega poskusa deblokade položaja, med katerim je bilo več borcev ranjenih. Po navedbah DeepState se je 14. februarja začel umik v majhnih skupinah, ranjencem pa so obljubili evakuacijo naslednji dan. Eden od preživelih borcev je ostal s petimi ranjenci, naslednji dan okoli poldneva so Rusi prevzeli položaj, še dan pozneje pa so ruska družbena omrežja razširila posnetke ustreljenih ukrajinskih borcev. Rusi so tako še enkrat dokazali, da ne upoštevajo nobenih pravil vojskovanja.

Vir: Unian

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine