28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(VIDEO) Berlin: dvodnevni spopad med 1000 policisti in radikalno levico!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

V Berlinu so izbruhnili skoraj dva dni trajajoči spopadi med tamkajšnjimi skrajnimi levičarji, ki so skvotali v eni od stavb ter tisoč policisti. V osnovi je šlo za nedolžno zahtevo za dostop do hiše zaradi rutinskega pregleda požarne varnosti, a je dogajanje naposled privedlo do zaprtih cest in šol v okolici, v četrti  Friedrichshain. Prav tako je bil moten promet ter ranjenih več kot 80 policistov. Več kot 200 pripadnikov skrajne levice je v policiste metalo kamne. Z nasilneži sta simpatizirali skrajna nemška Levica in Zeleni.

Inšpekcija je bila določena za četrtkove jutranje ure, a pogovori med odvetniki skvoterjev, policijo, mestno hišo in inšpektorjem za požarno varnost niso privedli do želenega cilja – izvedbe rutinske inšpekcije. Zato je policija s silo udrla na območje (s pomočjo kladiva brusilnika in motorne žage). Uporabniki poslopja pa so policiste nemudoma napadli, jih zasuli z gasilnim prahom in jih obmetavali z barvo ter pirotehničnimi izdelki, poroča Remix News.

Zaradi gasilnega prahu je bilo poškodovanih osem policistov, še 13 pa jih je zaradi pirotehnike utrpelo pretres možganov. V akcijo je bilo prvotno vključenih 350 policistov, a so bile zaradi resnosti razmer potrebne okrepitve, tako je bilo naposled na prizorišču tisoč policistov. Četrtkova situacija je bila v resnici ponovitev sredine, ko so na ulicah gorele barikade, po zraku pa je letelo kamenje in molotovke, medtem ko so skvoterji blokirali tirnice tramvajev.

V sredo je bilo poškodovanih 65 policistov, dva izmed njih resno, številni drugi pa so prav tako potrebovali bolnišnično oskrbo. V povezavi z dogodki so bile že sprožene preiskave. Območje je sicer sloviti kompleks Rigaer Strasse 94, del nekdanjega Vzhodnega Berlina, ki je znano leglo skrajnega levičarstva v tem velemestu. Po padcu Berlinskega zidu so študentje in člani skrajnih anarhističnih skupin zasedli nekatere dotrajane hiše v vzhodnem delu mesta.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine