24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

[Video] Ameriški predsednik Trump v spravljivem tonu obsodil nasilne protestnike in pozval k pomiritvi; 20. januarja ga ne bo na Bidnovo inavguracijo

Po 12 ur dolgem izgonu s Twitterja je bil na uradnem profilu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, kakor tudi na njegovem uradnem Youtube kanalu objavljen video v katerem je obsodil protestnike, ki so vpadli v Kapitol in izrazil ogorčenje nad “grozljivim napadom” ter se zavzel za urejeno predajo oblasti administraciji nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna.

 

“Rad bi začel z naslavljanjem ostudnega napada na ameriški Kapitol. Tako kot vsi Američani, sem ogorčen nad nasiljem, brezvladjem in uničenjem. Takoj sem poslal nacionalno gardo in zvezne varuhe reda, da zavarujejo stavbo in izvržejo vsiljivce,” je v videoposnetku objavljenem na svojem uradnem YouTube in Twitter profilu povedal ameriški predsednik Donald Trump.

“Demonstratorji, ki so se prebili v Kapitol so onečastili sedež ameriške demokracije,” je nadaljeval Trump in nagovoril tiste, ki povzročajo nasilje in uničenje: “vi ne predstavljate naše države,” ter tiste, ki so kršili zakon: “plačali boste.”

 VIDEO: Message from President Trump

Vsekakor je bil nekaj manj kot tri minute dolg nagovor sila neznačilen za ameriškega predsednika. Sploh kar se tiče distanciranja od lastnih podpornikov.

 VIDEO: This may be the most important speech I’ve ever made….

Zatem je sledil del, v katerem je ameriški predsednik ponovil, da je čas za pomiritev, za ohlajanje navkljub močnim čustvom, v napetih volitvah. Tudi pri RT so izpostavili “nenavadno spravljiv ton po mesecih izpodbijanja rezultatov volitev 2020.” Vsekakor je tudi s prostim očesom opazna razlika med Trumpovim več kot tri četrt ure dolgim nagovorom državljanov o razsežnosti volilne prevare, ter najnovejšo izjavo, ki je sledila 12 ur dolgemu izgonu na socialnih omrežjih zaradi objave posnetka v katerem je pozval protestnike naj se odpravijo domov.

“Ta trenutek kliče po zdravljenju in spravi,” je dejal Trump v tonu, ki je spominjal na izjave nekdanjega podpredsednika Bidna v zadnjih dveh mesecih. “Moramo obnoviti svete vezi ljubezni in zvestobe, ki nas vežejo skupaj v eno nacionalno družino.” Na koncu je še izjavil, da mu je bilo v čast služiti kot vrhovni poveljnik in svojim podpornikom sporočil, da so morda razočarani zaradi volilnega poraza, a se njihovo “neverjetno potovanje šele začenja.” 

Trump potrdil, da ga 20. januarja ne bo na Bidnovo inavguracijo

Predsednik ZDA Donald Trump je danes prek Twitterja, do katerega je ponovno dobil dostop, sporočil, da ga 20. januarja ne bo na inavguracijo novega predsednika ZDA Joeja Bidna. S tem je dokončno potrdil pričakovani prelom z ameriško politično tradicijo, ko gre za mirno predajo oblasti.

“Vsem, ki sprašujete, sporočam, da me ne bo na inavguracijo 20. januarja,” je bil na Twitterju kratek in jedrnat Trump.

Odhajajočo ameriško vlado bo na inavguraciji zastopal podpredsednik ZDA Mike Pence.

Ameriški mediji so že v četrtek poročali, da bo Trump najverjetneje 19. januarja, dan pred inavguracijo, skupaj s prvo damo Melanio Trump in sinom Barronom odšel iz Washingtona.

Če bi se udeležil inavguracije, bi moral za uporabo letala Air Force One za pot v Mar a Lago na Floridi, uradno zaprositi predsednika ZDA Bidna, česar pa očitno ne namerava storiti.

Na Bidnovo inavguracijo sicer ne bo niti nekdanjega predsednika ZDA 96-letnega Jimmyja Carterja, ki je to sporočil že pred dnevi. Razlog je starost in šibko zdravje, prišli pa bodo George Bush mlajši, Bill Clinton in Barack Obama s svojimi soprogami.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine