18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Venezuelski zunanji minister odločno na strani Madurovega režima: zavrnil je evropski ultimat za razpis volitev. Bo Zahod ukrepal?

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je na izredni seji Varnostnega sveta Združenih narodov zavrnil ultimat nekaterih evropskih držav, da bi morali v Venezueli v osmih dneh razpisati nove volitve. Ponovil je, da Nicolas Maduro ostaja legitimni predsednik, navkljub pritisku iz tujine pod vodstvom ZDA.

 

“Nihče nam ne bo izrekel ultimata ali nam govoril, naj pripravimo volitve ali ne,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Arreaza.

Španija, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Nizozemska so danes Maduru postavile osemdnevni rok za razpis volitev, v nasprotnem primeru nameravajo kot začasnega venezuelskega predsednika priznati voditelja opozicije Juana Guaida.

Madrid, Pariz, Berlin, London in Haag so to sporočilo podali, ko se v petek državam članicam Evropske unije ni uspelo uskladiti, da bi Madura skupaj pozvale k razpisu volitev, v nasprotnem primeru pa bi priznale 35-letnika. Zadržane so predvsem Avstrija, Portugalska in Grčija.

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je danes prav tako pozvala k čimprejšnjim svobodnim, transparentnim in kredibilnim volitvam v Venezueli v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelskim ustavnim redom.

Razmere v Venezueli so se začele zaostrovati, ko je predsednik Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat. Parlament je pet dni zatem sprejel deklaracijo, v kateri je nov Madurov mandat razglasil za nezakonitega. Na poziv opozicije je prišlo do množičnih demonstracij, ki se jih je udeležilo več sto tisoč ljudi.

Na teh protestih se je predsednik parlamenta Juan Guaido 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Doslej so ga priznale ZDA in večina držav Latinske Amerike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine