18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Venezuelski vrhovni sodnik pobegnil iz države

Venezuelski vrhovni sodnik Christian Zerpa je pobegnil iz države, je v nedeljo sporočilo venezuelsko vrhovno sodišče. Odšel je na Florido. Sodnik je na ta način izrazil nasprotovanje prisegi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura za drugi šestletni mandat, napovedani za četrtek, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Odločil sem se zapustiti Venezuelo /…/ ker oporekam vladi Nicolasa Madura,” je dejal Zerpa za televizijo EVTV Miami. Ob tem je poudaril, da predsedniške volitve maja lani, na katerih je zmagal Maduro, niso bile niti svobodne niti pravične.

Novica o pobegu vrhovnega sodnika iz države je v Venezueli odjeknila dan po tem, ko je narodna skupščina, ki je v rokah opozicije, v soboto razglasila, da je predsedniški mandat Madura nelegitimen, prehodno vlado pa pozvala, naj organizira demokratične volitve.

ZDA so narodno skupščino v soboto podprle, češ da gre za edino legitimno in zadnjo demokratično izvoljeno telo v Venezueli, ki resnično predstavlja voljo venezuelskega ljudstva.

Maduro se je odzval na družbenem omrežju Twitter. “Legitimnost so nam dali ljudje s svojimi glasovi. Tisti, ki upate, da nas boste zlomili, ne naredite napake,” je zapisal.

Venezuelsko zunanje ministrstvo pa je v nedeljo obtožilo Washington, da s spodbujanjem zavračanja legitimnih in demokratičnih institucij v Venezueli v tej državi poskuša zanetiti državni udar.

Proti sodniku Christianu Zerpi je višje sodišče novembra lani uvedlo preiskavo zaradi suma spolnega in psihološkega nasilja nad uslužbenko njegove pisarne. Predsednik vrhovnega sodišča Maikel Moreno pa je Zerpo obtožil, da se je do skupine žensk obnašal neprimerno in nemoralno.

Zerpa je bil sicer član vladajoče socialistične stranke PSUV. Za sodnika na vrhovnem sodišču je bil imenovan leta 2015, le nekaj dni po tem, ko je opozicija prevzela večino v narodni skupščini. Je tudi eden izmed uradnikov, ki so jih prizadele finančne sankcije, s katerimi je Kanada želela pritisniti na Madurovo vlado.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine