0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Venezuelski diktator Maduro zagrozil Evropski uniji

Piše: Jože Jan

Nicolas Maduro je Evropski uniji zagrozil s »silnim odzivom«, če bodo evropski opazovalci volitev izdali razsodbo o včerajšnjih volitvah v južnoameriški državi. Venezuelski diktator je zagotovil, da ne bo toleriral razsodb, evropske opazovalce pa obtožil kolonializma.

»Ali lahko mednarodni opazovalec iz katere koli države na svetu razsodi o veljavnosti resnično nacionalnega in suverenega procesa naše države?« je ironično vprašal Maduro in si sam odgovoril: »Ne, tako, da se ne vmešavajte, evropska komisija!«.

Neposredna grožnja je bila izjavljena na srečanju z domnevnimi »mednarodnimi opazovalci«, med katerimi Evropejci očitno niso bili, in na nacionalni venezuelski televiziji. »Če nameravajo kršiti suverenost, bodo imeli odločen odgovor, ki ga Venezuela zna dati,« je dodal.

Diktator najrevnejše južnoameriške države je Evropsko unijo obtožil, da ima »stare kolonialistične komplekse in poskuša poniževati druge države, vzpostaviti diplomatsko in ekonomsko izsiljevanje in uveljaviti modele dominacije«.

Madurove izjave potrjujejo namere celotne venezuelske vlade, ki je v zadnjih dneh napadla mednarodne opazovalce. V soboto je zunanji minister Félix Plasencia  izjavil, da ne bodo dopustili, da bi opazovalci certificirali volilne rezultate.

Pred nekaj dnevi je Diosdado Cabello, prvi podpredsednik vladajoče Združene socialistične stranke Venezuele, prav tako izdal ostro opozorilo mednarodnim misijam: »Ne bo kdorkoli prišel k nam in nam govoril, kako delati. Zdaj prihajajo opazovalci, ki leta niso hoteli priti. Oditi morajo prepričani, da ljudstvo postavi predsednika. Smo ljudje miru.« Dodal je, da je režim pripravljen zmagati na volitvah in »braniti revolucijo«.

Med mednarodnimi opazovalci izstopa prisotnost Evropske unije, ki je poslala misijo za spremljanje volilne kampanje in včerajšnjih volitev. Misija Evropske unije bo izvedla neodvisno tehnično oceno celotnega volilnega procesa in dala svoja priporočila za prihodnje volitve.

Vodja evropske misije Isabel Santos je to nedeljo opravljala svoje delo na lokalnih in regionalnih volitvah v Caracasu in območju, kjer je obiskala več volilnih centrov. Po metodologiji EU bo Santos opazovala volilni proces in se pogovarjala z mediji. To je prva opazovalna misija, ki jo EU pošlje v Venezuelo v 15 letih. Enajstim analitikov iz Evrope se je pridružilo še 44 dolgoročnih opazovalcev, 34 kratkoročnih opazovalcev, devet poslancev Evropskega parlamenta in 30 lokalnih venezuelskih opazovalcev. Tako je na dan glasovanja misija imela približno 130 opazovalcev, ki so obiskali volilne centre v 23 zveznih državah Venezuele.

V torek, dva dni po volitvah, bo Santos izdala predhodno izjavo, kot določa normativa evropskih misij. 

Vir: Infobae, Argentina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine