-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Velike količine plastičnih odpadkov v vseh oceanih

Piše: Damian Ahlin

Plastični odpadki so dosegli vse kotičke oceanov in ogrožajo morsko biotsko raznovrstnost, je opozoril Svetovni sklad za divje živali (WWF) in pozval k sprejetju mednarodne pogodbe za njihovo reševanje.

Onesnaževanje je doseglo vse kotičke oceanov, od površja do morskega dna, od polov do obal najbolj osamljenih otokov, od najmanjšega planktona do največjega kita, opozarja organizacija le nekaj tednov pred okoljsko skupščino ZN.

V besedilu, ki povzema več kot 2.000 študij na to temo je navedeno, da vsako leto v morju konča od 19 do 23 milijonov kosov plastičnih odpadkov. Odpadki se razgradijo v drobne delce, ki postanejo nanoplastika, velika manj kot mikron -tisočinka milimetra-.

Stanje je tako resno, da bi se količina mikroplastike do leta 2050 podvojila, tudi če bi se sedanje stalno odlaganje odpadkov ustavilo, in sicer zaradi že prisotnih odpadkov. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da se poplava plastičnih materialov ne bo ustavila, saj se bo proizvodnja nove plastike do leta 2040 podvojila, količina odpadkov v oceanih pa se bo posledično potrojila.

Marsikje dosegamo točko nasičenja, kar ne ogroža le vrst, temveč celoten ekosistem. Poleg šokantnih slik želv ali tjulnjev, ujetih v mreže, je ogrožena celotna prehranjevalna veriga. V študiji 555 vrst rib iz leta 2021 so v 386 od njih našli sledi plastike.

Drugi znanstveniki, ki so preučevali ribolov trske, ene od rib, s katerimi se največ trguje, so ugotovili, da je imelo do 30 odstotkov rib v Severnem morju v želodcu mikroplastiko.

Približno 17 odstotkov sledov, ujetih v Baltskem morju, je imelo v želodcu mikroplastiko. V severnem Atlantiku je 74 odstotkov morskih ptic jedlo plastiko. Po drugi študiji na Havajih je v tej pacifiški regiji ta odstotek 69 odstoten.

Sistem ne prenese več plastike, zato se moramo čim prej približati ničelnim emisijam in ničelnemu onesnaževanju, čiščenje oceanov je pa izredno težavno in drago.

Od 28. februarja do 2. marca bo v Nairobiju potekala okoljska konferenca pod okriljem ZN. Čas je, da predlagamo mednarodni sporazum, ki bi lahko povzročil izginotje nekaterih izdelkov, ki jih ne potrebujemo, ter mednarodna merila za proizvodnjo in recikliranje, pravijo strokovnjaki.

Vir: Deutsche Welle

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine