0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Velika težava za Hamas in njegove zaveznike: ZDA in Velika Britanija uvajata nove sankcije

Piše: C. R. 

ZDA in Velika Britanija sta danes skupaj objavili nov sveženj sankcij proti iranskim podpornikom palestinske organizacije Hamas zaradi napada na Izrael 7. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sankcije so uvedli proti ključnim uradnikom Hamasa in proti iranski podpori Hamasu ter Islamskemu džihadu.

“Iranska podpora preko Revolucionarne garde omogoča teroristične aktivnosti Hamasa in Islamskega džihada vključno s transferji sredstev, zagotavljanjem orožja in urjenja,” je sporočil državni sekretar ZDA Antony Blinken.

Sankcije so uvedli proti predstavniku Palestinskega islamskega džihada v Iranu Naserju Abu Šarifu in menjalnici valut v Libanonu Nabil Chouman & Co., ki po trditvah ZDA skrbi za nakazila med Hamasom in Teheranom.

“Tudi Palestinci so žrtve Hamasa. Z njimi smo solidarni in bomo še naprej podpirali humanitarne pavze za dostop humanitarne pomoči v Gazo, je sporočil britanski zunanji minister David Cameron.

ZDA so oktobra naznanile, da oblikujejo mednarodno koalicijo proti financiranju Hamasa, ki ima po trditvah ameriškega finančnega ministrstva po svetu premoženja za več 100 milijonov dolarjev.

Napadi Hamasa na Izrael, v katerih je palestinsko skrajno gibanje zajelo kakih 240 talcev, so po izraelskih virih terjali 1200 življenj, izraelski odgovor nanje pa doslej po palestinskih virih, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, že okoli 11.500 življenj, kakih 29.000 ljudi je bilo ranjenih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine