22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Velika tehnološka podjetja dajejo prednost stališčem levičarjev, iskalnik Google o Trumpu najde zgolj lažnive ‘fake news’ novice

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zatrdil, da so rezultati iskanja novic o njem v Googlovem iskalniku “prirejeni”, tako da prevladujejo negativne novice. Vprašal se je, ali je to zakonito.

“Rezultati iskanja za ‘Trump News’ (novice o Trumpu) prikažejo zgolj poročanje lažnivih medijev,” je zapisal. “Povedano z drugimi besedami, so prikrojeni, tako da so skoraj vse zgodbe in novice slabe. Prevladuje lažnivi CNN, republikanski/konservativni in pravični mediji pa so utišani. Nezakonito?” je dodal.

“Google in drugi dušijo glasove konservativcev ter skrivajo dobre informacije in novice. Nadzorujejo, kaj lahko vidimo in kaj ne. To je zelo nevarno in s tem se bomo ukvarjali,” je poudaril.

Tehnološka podjetja dajejo prednost levičarskim stališčem
Junija objavljena raziskava centra Pew Research Center je pokazala, da po mnenju 43 odstotkov Američanov velika tehnološka podjetja stališčem levičarjev dajejo prednost pred stališči republikancev. 72 odstotkov jih je menilo, da družbeni mediji aktivno cenzurirajo politična stališča, nasprotna lastnim, poroča STA.

Različne študije sicer ugotavljajo, da so konservativci uspešni na družbenih omrežjih. Twitter in Facebook medtem zavračata pristranskost pri urejanju svojih platform, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine