1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Velika Britanija dokončno pomahala v slovo – evropski parlament potrdil zgodovinski sporazum o brexitu

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Bruslju po čustveni in na trenutke burni razpravi potrdil sporazum o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz EU. Pred glasovanjem o zgodovinski odločitvi so v razpravi odmevali izrazi žalosti ter zagotovila, da bodo pogrešali Britance in da bodo ostali dobri prijatelji.

 

 

Evropski poslanci so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne.

To je skoraj zadnje dejanje pred brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči. Sporazum morajo namreč potrditi še članice unije s kvalificirano večino.

“Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni,” je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. “Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa,” je še izpostavila.

Von der Leynova je sicer spomnila tudi na neomajno stališče sedemindvajseterice, da je britanski dostop do trga EU sorazmeren s stopnjo britanske usklajenosti z evropskimi pravili, kar je vznemirilo brexitovce v plenarni dvorani.

Predstavnik parlamenta za brexit Guy Verhofstadt pa je opozoril, da je brexit poraz unije, ki se mora naučiti svojo lekcijo: potrebna je korenita reforma unije. To po njegovih besedah pomeni unijo brez izvzetij in brez rabatov.

Sicer pa je bilo v čustveni in zgodovinski razpravi iz štirih največjih političnih skupin v parlamentu slišati številne izraze obžalovanja in žalosti, nekateri britanski evroposlanci so bili na robu solz.

Da je brexit “ogromna napaka” ter da Britanci zapuščajo edinstveno institucijo in enega največjih projektov, je izpostavil vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je tudi ponovil Verhofstadtovo svarilo o lekciji brexita.

To je “zelo žalosten dan za Evropo”, je izpostavila vodja socialdemokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez in Britancem obljubila, da jih bodo sprejeli odprtih rok, če se odločijo vrniti.

Predstavnica liberalcev (RE) Nathalie Loiseau je zaradi izjemnosti trenutka izjemoma govorila angleško. “Pogrešali vas bomo,” je poudarila in izpostavila, da se tisti, ki mislijo, da je naslednja postaja uničenje Evrope, močno motijo.

Britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato se je na koncu svojega zadnjega nagovora razjokala, čemur so sledili bučen aplavz in objemi kolegov.

Vsi sicer niso delili žalosti. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so izpostavili: “Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan.”

Daniel Hannan iz vrst zmernih evroskeptikov Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) je poudaril, da se je EU znebila slabega najemnika, pridobila pa je dobrega soseda.

V levici pa so opozorili, da mora biti brexit dramilo, da je treba na prvo mesto postaviti ljudi in planet, saj bodo sicer Britaniji sledile še druge članice unije.

Prvi brexitovec Nigel Farage je izrazil prepričanje, da bo brexit začetek konca “nedemokratičnega” evropskega projekta. V svetu se bije zgodovinska bitka med globalizacijo in populizmom, morda sovražite populizem, vendar pa je ta vse bolj popularen, je dejal.

Nato so brexitovski evroposlanci pomahali v slovo z britanskimi zastavami, vzkliknili “hi hip hura” in odšli iz dvorane. Preostali britanski evroposlanci pa so večinoma nadaljevali čustvene zadnje nagovore. Mnogi so izpostavili, da bodo glasovali proti ločitvenemu sporazumu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine