1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Velika Britanija bo sprejela na tisoče afganistanskih beguncev

Piše: A. S.

Po umiku ZDA in njenih zaveznic iz Afganistana se pripravlja nova migrantska kriza ogromnih razsežnosti. Več držav je že napovedalo, da bodo sprejele »najbolj ranljive« Afganistance, ki bežijo pred vračajočim se talibanskim režimom. Med njimi je tudi Velika Britanija.

Kljub Brexitu, ki je uspel med drugim tudi zaradi nezadovoljstva z množičnimi migracijami, se Velika Britanija še naprej sooča z valovi migrantov iz tretjega sveta. Britanski predsednik vlade Boris Johnson se je soočal z mnogimi kritikami zaradi »sramotnega« umika tudi britanskih sil iz Afganistana. Zaradi krizne situacije naj bi celo odpovedal svoj dopust in se predčasno vrnil, da sestavi načrt za ukrepanje glede beguncev pred talibani.

Načrt, ki se ga je domislil pa bo verjetno razočaral ali razjezil marsikaterega Britanca, saj se predvsem Anglija sooča z demografsko krizo, ki je posledica migracij iz tretjega sveta. V Londonu so tako Angleži že več let manjšina. Načrt Johnsona naj bi bil na las podoben programu Davida Camerona ob migrantski krizi, ko je v Veliki Britaniji omogočil bivanje 20,000 sirijskim migrantom.

Britanski ministri se še niso odločili koliko beguncev in migrantov bodo tokrat sprejeli, vendar pa bo šlo verjetno za na tisoče novih prišlekov. Medtem je Kanada že napovedala, da bo sprejela 20,000 afganistanskih beguncev.

Johnson si trenutno skupaj s francoskim predsednikom Macronom prizadeva, da Varnostni svet Združenih narodov sprejme novo resolucije glede afganistanske krize.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine