20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Velika Britanija bo dobila novega premierja – to funkcijo bo zasedel Indijec

piše: C.R., STA
Nekdanji finančni minister Rishi Sunak bo postal novi britanski premier, že peti na tem položaju od referenduma o brexitu leta 2016. Je prvi predsednik britanske vlade, ki ni belec.

“Želim obnoviti naše gospodarstvo, združiti stranko in delati v dobro naše države,” je na Twitterju sporočil ob najavi kandidature za vodenje konservativcev in britanske vlade.

Sunak je bil finančni minister v vladi Borisa Johnsona, dokler ni letos poleti odstopil, potem ko se je Johnson znašel v primežu afer. Njegov odstop je sprožil več drugih odstopov, ki so vodili v odhod Johnsona najprej s čela stranke in nato še vlade. Številni v stranki so mu zamerili, da je izdal nekdanjega premierja.

Sunak se je podal v tekmo za njegovo nasledstvo, užival je veliko podporo poslancev vladajoče stranke, a članstvo je dalo prednost protikandidatki Liz Truss, ki pa se je na premierskem položaju obdržala le 45 dni.

Odnesla jo je napoved znižanja davkov, zaradi katere se je zamajal finančni trg, vrednost funta pa je padla. Sunak je že med kampanjo opozarjal, da bo zgolj znižanje davkov brez ukrepov za zmanjšanje porabe, za kar se je zavzemala Liz Truss, povzročilo padec zaupanja trgov in rast inflacije. Njegove napovedi so se hitro izkazale za pravilne.

Sam je tedaj za BBC dejal, da raje izgubi tekmo, kot da bi jo dobil na podlagi lažnih obljub. Protikandidatka pa ga je obtožila širjenja strahu v javnosti.

42-letni Rishi Sunak je bil za poslanca konservativcev prvič izvoljen leta 2015, in sicer v Yorkshiru na severu Anglije. Le pet let kasneje, tik pred začetkom pandemije covida-19, je postal finančni minister.

Med pandemijo so bili Britanci iz državne blagajne deležni obsežne pomoči, kar je povečalo priljubljenost Sunaka. A po drugi strani so se začeli vrstiti očitki, da kot milijonar ne razume težav ljudi.

Med kariero finančnika je prišel do precejšnjega bogastva, še več je k temu prispevala poroka s hčerko indijskega multimilijarderja Akshato Murty. Po podatkih Wikipedie sta na 222. mestu na lestvici najbogatejših Britancev, njuno premoženje naj bi skupno znašalo 730 milijonov funtov (840 milijonov evrov).

Njegova žena se je spomladi znašla v središču pozornosti zaradi izogibanja plačevanju davkov od zaslužkov v tujini. Kasneje je sporočila, da bo, da bi zmanjšala pritisk na moža, poslej to počela.

Na očitke glede bogastva sicer Sunak odgovarja z zgodbo svoje družine. Rojen je bil 12. maja 1980 v družini splošnega zdravnika in farmacevtke kot najstarejši od treh otrok. Njegovi stari starši so bili rojeni v Indiji, od koder so najprej emigirali v vzhodno Afriko.

“Moja družina je sem prišla pred 60 leti. Moja mama je imele lekarno v Southamptonu. Tam sem zrasel, v trgovini, dostavljal sem zdravila, delal sem kot natakar v bližnji indijski restavraciji,” pojasnjuje in dodaja, da vse dosegel zahvaljujoč trdemu delu, žrtvovanju in ljubezni staršev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obiskoval je elitni Winchester College, nato je študiral politologijo, filozofijo in ekonomijo na Oxfordu ter na ameriškem Stanfordu, kjer je spoznal bodočo soprogo. Nato se je zaposlil v finančnem sektorju, med drugim v banki Goldman Sachs, ter kasneje ustanovil svoje investicijsko podjetje.

V kampanji pred referendumom o brexitu je podpiral odhod Velike Britanije iz EU, češ da bo država postala svobodnejša, bolj poštena in bogatejša. Zlasti je izpostavljal pomen nadzora nad priseljevanjem.

Ima dve hčerki in je znan kot ljubitelj Vojne zvezd. Je hindujske vere in kot poslanec je prisegel na knjigi Bhagavad-gita, enem od svetih besedil hinduizma. Premierski položaj pa bo prevzel prav na indijski praznik svetlobe divali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine