20.9 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Večina Makedoncev meni, da so socialisti izdali državo; makedonski predsednik ne bo podpisal ponižujočega dogovora o preimenovanju države.

Makedonski premier Zoran Zaev je v torek napovedal, da bo, če bo treba, sprožil postopek za odstavitev predsednika države Gjorga Ivanova, ki nasprotuje sporazumu o imenu z Grčijo. Ivanov ga je danes pozval, naj postopek sproži takoj, saj vztraja pri svojem stališču.

Ivanov, ki je po sklenitvi sporazuma o imenu Makedonije napovedal, da ga ne bo podpisal, ker je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo, je danes ponovil, da gre za njegovo končno stališče, pri katerem vztraja. Zaradi spornega dogovora med makedonsko in grško vlado so Makedonci množično protestirali na ulicah.

“Moje stališče glede škodljivega dogovora o imenu je končno in ostaja nespremenjeno kljub vsem grožnjam in pritiskom,” je dejal Ivanov v odzivu na izjave Zaeva po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia.

“Pozivam Zaeva, da takoj sproži postopek odstavitve z isto dvotretjinsko večino, kot jo potrebuje za spremembo ustave, v skladu s sporazumom z Grčijo,” je Ivanov zapisal v izjavi, ki jo je posredoval televiziji Kanal 5, za katero je omenjeno v torek izjavil Zaev.

Makedonci dogovor z Grčijo smatrajo za prevaro

Zaev je za Kanal 5 sicer dejal, da bo postopek odstavitve predsednika sprožil le, če bo moral, in izrazil upanje, da Ivanov ne bo obstruiral postopkov. Ivanov mora namreč po ratifikaciji sporazuma v parlamentu podpisati sporazum, v nasprotnem primeru pa mora parlament o njem znova glasovati. O ratifikaciji sporazuma, po katerem bi se država imenovala Severna Makedonija, naj bi danes parlament nadaljeval razpravo in ga po nekaterih napovedih tudi že ratificiral, poroča STA. Zaev je še spomnil, da bodo o sporazumu na koncu odločali državljani na referendumu.

V Makedoniji so po podpisu sporazuma o spremembi imena Makedonije v Severno Republiko Makedonijo izbruhnili protesti. Večina Makedoncev silovito nasprotuje spremembi imena države in smatra odločitev premierja Zaeva iz vrst socialistov za izdajstvo brez primere.

C. Š.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine