13.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Večina Evropejcev meni, da je število priseljencev previsoko

Piše: Jože Jan

Španski dnevnik El País je objavil izid ankete, ki kaže, da 60% Evropejcev meni, da je število priseljencev previsoko, 43% pa podpira gradnjo zidov na zunanjih mejah Evropske unije.

Večina anketiranih meni, da sta tako njihova država kot Evropska unija v zadnjem desetletju sprejeli preveč priseljencev. Skoraj polovica podpira gradnjo mejnih zidov in meni, da se migranti na splošno ne nameravajo integrirati v družbo.

To je nekaj zaključkov, ki izhajajo iz raziskave, ki jo je za El País in drugih sedem časopisov opravil YouGov. V anketi je sodelovalo več kot 12.000 ljudi iz Nemčije, Francije, Združenega kraljestva, Italije, Španije, Poljske, Belgije, Švedske, Madžarske in Švice.

60% anketiranih meni, da je EU v zadnjem desetletju sprejela preveč migrantov. Vendar se odgovori v različnih državah močno razlikujejo. Največjo zavrnitev migrantov kažejo prebivalci Italije (77%), Španije (75%), Švedske (73%) in Nemčije (67%).

Španski državni Inštitut za statistiko kaže, da je bil v zadnjem desetletju selitveni saldo (razlika med številom priselitev in številom odselitev) pozitiven: Španija je sprejela neto 950.012 priseljencev. V Nemčiji se je po podatkih Zveznega statističnega urada število tujcev v zadnjih desetih letih povečalo za štiri milijone.

Poljaki in Madžari kažejo višjo stopnjo odobravanja sprejetja migrantov. Samo 39% Poljakov in 34% Madžarov meni, da jih je v zadnjem desetletju prispelo v njihovo državo preveč. Dve tretjini Poljakov in tri četrtine Madžarov pa meni, da je Evropska unija sprejela preveč migrantov.

Ob vprašanju glede postavitve zidov in ograj na zunanjih mejah EU je 43% anketiranih podprlo in 46% zavrnilo to možnost. Med pripadniki utrjevanja mej so Madžari (70%), Poljaki in Nemci.

Glede integracije migrantov, večina Evropejcev meni, da se na splošno ne želijo prilagoditi evropski družbi.

Drugi zaključki ankete:

Španci so najbolj zaskrbljeni, ker tujci omejujejo njihove možnosti na delavnem trgu in povečujejo kriminal v državi.

40% Francozov meni, da prihod priseljencev povečuje tveganje terorističnih napadov.

Belgijci so mnenja, da priseljevanje ogroža versko strpnost v državi.

Poljaki so mnenja, da množično priseljevanje ogroža njihove kulturne vrednote, manj pa jih skrbi, da bi lahko vplivalo na demokratične vrednote.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine