11.7 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Več sredstev za Erasmus+: Sodelovalo bo lahko 10 milijonov Evropejcev

Piše: C.R.

Evropska komisija je danes sprejela prvi letni program dela Erasmus+ za obdobje 2021-2027. Proračun za to obdobje znaša 26,2 milijarde evrov, dodatne 2,2 milijarde pa bo namenjenih iz t.i. instrumentov zunanjega financiranja EU, so sporočili v Bruslju in dodali, da bo v programu lahko sodelovalo 10 milijonov Evropejk in Evropejcev.

“Dejstvo, da se je proračun za Erasmus+ za naslednjih sedem let skoraj podvojil, kaže na pomen, ki ga v Evropi pripisujemo izobraževanju, vseživljenjskemu učenju in mladim,” je pri tem poudarila komisarka za inovacije, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Erasmus+ je, kot je dejala, edinstven po svojem obsegu, razširjenosti in globalni prepoznavnosti, saj zajema 33 držav ter je prek mednarodnih aktivnosti dostopen tudi preostalemu svetu. Javne in zasebne organizacije, dejavne na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, je povabila, naj si ogledajo objavljene razpise in se prijavijo za financiranje.

S proračunom v višini 26,2 milijarde evrov in sredstvi v višini 2,2 milijarde evrov iz zunanjih instrumentov EU bo novi in prenovljeni program financiral učno mobilnost in projekte čezmejnega sodelovanja za 10 milijonov Evropejk in Evropejcev iz vseh starostnih skupin in okolij, poudarjajo v Bruslju.

Cilj je, da bo program še bolj vključujoč ter da bo podpiral zeleni in digitalni prehod, kot je zastavljeno v evropskem izobraževalnem prostoru. Erasmus+ bo podpiral tudi odpornost sistemov izobraževanja in usposabljanja pri odzivanju na pandemijo.

Sprejetje letnega programa dela utira pot prvim razpisom za zbiranje predlogov v okviru novega programa, ki jih je prav tako danes objavila komisija. Za financiranje lahko zaprosi vsak javni ali zasebni organ, ki je dejaven na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, in sicer s pomočjo nacionalnih agencij Erasmus+ s sedežem v vseh državah članicah EU in tretjih državah, pridruženih programu.

Novi program Erasmus+ ponuja možnosti za študijska obdobja v tujini, prakso, vajeništvo in izmenjave osebja na vseh področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa. Na voljo je učencem, dijakom in študentom v visokošolskem izobraževanju ter poklicnem izobraževanju in usposabljanju, učečim se odraslim, mladinskim izmenjavam, mladinskim delavcem in športnim trenerjem.

Poleg mobilnosti, ki ji je namenjenih 70 odstotkov proračuna, novi program Erasmus+ zagotavlja sredstva tudi za projekte čezmejnega sodelovanja.

Erasmus+ je eden od velikih dosežkov Evropske unije in bo še naprej ponujal priložnosti za učenje stotisočim Evropejkam in Evropejcem ter upravičencem iz pridruženih držav, je poudaril podpredsednik komisije Margaritis Schinas. “Program bo udeležencem zagotovil življenjsko izkušnjo mobilnosti in skupno zavedanje evropejstva, obenem pa nam bo v pomoč pri uresničevanju ambicioznih strategij za pravičnejšo in bolj zeleno Evropo,” je poudaril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine