30.1 C
Ljubljana
sreda, 29 junija, 2022

Več kot dve tretjini Francozov podpira prepoved burkinija

Piše: Ivan Šokić

Medtem ko kar 69 odstotkov Francozov, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi agencije Ifop podpira prepoved burkinija, pa je temu enodelnemu kopalnemu oblačilu, ki je nekje na pol poti med potapljaško obleko in dolgimi oblačili, ki jih v islamskem svetu nosijo ženske naklonjeno 72 odstotkov muslimanov v Franciji.

Več kot dve tretjini vprašanih je proti prisotnosti islamskih kopalnih oblačil na javnih bazenih, kaže najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo je za časopis Le Point opravila agencija Ifop. Kar 69 odstotkov vprašanih bi burkini izrecno prepovedalo.

Na drugi strani 72 odstotkov muslimanov odobrava nošo burkinijev na javnih kopališčih. Poudarjajo, da takšno kopalno oblačilo zakrije celotno telo. V Franciji je po nekaterih ocenah šest milijonov muslimanov, diametralno nasprotna slika v primerjavi s Francozi pa kaže, da je integracija spodletela na celi črti.

Burkini se je prvič pojavil v Avstraliji leta 2006. Zasluge grejo muslimanski oblikovalki oblačil Ahedi Zanetti. Pozornost javnosti je oblačilo pritegnilo leta 2009, ko so v burkini oblečeni ženski preprečili vstop v bazen, saj burkinija niso prepoznali kot kopalke, temveč kot navadna oblačila. Leta 2016 je župan Cannesa prepovedal burkinije na javnih kopališčih in mestnih plažah na podlagi potencialnih vezi z islamskim esktremizmom.

Islamsko kopalno oblačilo je spet pritegnilo pozornost javnosti zaradi odločitve mestnega sveta v Grenoblu, ki je sprostil pravila, kaj vse so kopalna oblačila. Moški tako lahko lahko po novem nosijo na mestnih kopališčih kopalne kratke hlače, ženskam ni potrebno nositi zgornjega dela kopalk, medtem ko je muslimankam dovoljeno nositi burkini.

Sorodne vsebine