18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Vatikan ustanovil delovno skupino za obravnavo spolnih zlorab, a slednja ima omejene pristojnosti

Vatikan je leto dni po vrhu o spolnih zlorabah v Cerkvi ustanovil posebno delovno skupino za obravnavo spolnih zlorab, ki pa ima omejene pristojnosti. Pomagala naj bi škofovskim konferencam posameznih držav pri oblikovanju in uresničevanju smernic proti spolnim zlorabam, h katerim je pozval papež Frančišek, so danes sporočili iz Vatikana.

 

Delovno skupino sestavlja deset mednarodnih strokovnjakov za Cerkev, delovala pa naj bi dve leti. Posredovala bo lahko le na zahtevo škofovske konference, kar pomeni, da bo nemočna, če bo škofovska konferenca zavirala obravnavo primera spolne zlorabe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanji vodja vatikanskega tiskovnega urada Federico Lombardi je po poročanju dpa pojasnil, da imajo nekatere škofovske konference ogromne izkušnje na področju spolnih zlorab, po drugi strani pa številne zaradi stroškov ali kulturnega ozadja ne morejo reševati tovrstnih težav.

Pedofilski in drugi spolni škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe. Papež Frančišek je lani sprejel nova pravila, po katerih morajo vsa duhovščina in redovniki obvezno prijaviti spolne zlorabe v Cerkvi ali njihovo prikrivanje. Pri tem so izjema zlorabe, za katere izvejo pri spovedi.

Vse škofije po svetu morajo po novih pravilih do junija letos vzpostaviti sistem za poročanje o zlorabah s strani klera, uporabi otroške pornografije in prikrivanju zlorab. Papeška listina ščiti tiste, ki se izpostavijo s poročanjem o spolnih zlorabah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine