18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Vatikan dovoljuje hranjenje dela pepela pokojnih ločeno od groba, a le pod določenimi pogoji

Piše: STA

Vatikan je nedavno dovolil, da se manjši del pepela pokojnikov lahko hrani na mestu, ki je bil pokojnemu pomemben. Obenem je možna hramba posmrtnih ostankov več oseb na skupnem kraju, če se navede osebne podatke pokojnih, poroča portal Vatican News.

Prefekt dikasterija za nauk vere, kardinal Victor Fernandez je ta mesec pojasnil, da smejo svojci majhen delež pepela pokojnega hraniti na kraju, ki je pomemben za zgodovino pokojnika. A morajo ta del hraniti na ustrezen način ter ne sme priti do nikakršnih panteističnih, naturalističnih ali nihilističnih nesporazumov, še piše v pismu, ki ga je podpisal tudi papež Frančišek.

Pred tem mora sicer cerkvena oblast v skladu z veljavnimi civilnimi normami preučiti in oceniti prošnjo družine glede hrambe dela pepela pokojnega. Ker nekatere civilne zakonodaje prepovedujejo delitev pepela pokojnika, so v dikasteriju še pojasnili, da je bila ta možnost obravnavana s teološkega in ne civilnega vidika.

Fernandez se je v svojem pojasnilu skliceval predvsem na cerkveni predpis iz leta 2016, ki predvideva pokop pepela na pokopališčih, pri čemer je potrdil možnost svetega, natančno določenega in stalnega kraja, kjer se zbira in hrani pepel več umrlih krščenih oseb. Pri čemer pa je treba navesti osebne podatke vsakega posameznika in zagotoviti, da pokojni ne bodo izključeni iz molitve in spomina svojcev ali krščanske skupnosti. Preprečiti pa je treba tudi, da bi se pozabilo na pokojne in da se njihovim posmrtnim ostankom ne bi izkazovalo dovolj spoštovanja.

V dokumentu iz leta 2016 je sicer tudi jasno zavedeno, da ni dovoljen raztros pepela preminulih v zraku, na zemlji, na morju ali drugje, da se s tem ogne možnosti panteističnih, naturalističnih ali nihilističnih nesporazumov.

Vprašanje na dikasterij je naslovil bolonjski nadškof, kardinal Matteo Zuppi, ki je opazil trend, da vse več ljudi želi pokojne upepeliti, njihov pepel pa raztresti. Zato je prosil za odgovor na vprašanje, ali lahko družina hrani del pepela pokojnega na mestu, ki mu je bil pomemben, ter ali je mogoče pripraviti določen in trajen sveti kraj za skupno zbiranje in hranjenje pepela krščenih z navedbo osnovnih podatkov o vsaki osebi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine