12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Varšava: slovesnosti ob obletnici strmoglavljenja letala pri Smolensku

Na Poljskem se danes z mašami, molitvami in slovesnostmi spominjajo osme obletnice strmoglavljenja poljskega vladnega letala v bližini ruskega mesta Smolensk. Ob tem so v prestolnici odkrili sporni spomenik 96 žrtvam nesreče, poljski predsednik Andrzej Duda pa je pozval Rusijo, naj Poljski preda razbitine letala.

“Razbitine letala so verjetno najpomembnejši dokaz v tem primeru, še vedno so v Rusiji in ruske oblasti jih ne želijo predati,” je dejal Duda, ko je v Krakovu položil vence na grob predsednika Lecha Kaczynskega in njegove soproge Marie, ki sta umrla v letalski nesreči leta 2010, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varšava je Moskvo večkrat prosila, naj preda ostanke letala in črne skrinjice, vendar Rusija vztraja, da bo to storila, ko bodo zaključili preiskavo nesreče. Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki jo vodi brat dvojček umrlega predsednika Jaroslaw Kaczynski, že dlje trdi, da strmoglavljenje letala ni bila nesreča in je leta 2015 uvedla preiskavo. Poljski in ruski preiskovalci so sicer prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in pomanjkljivega nadzora zračnega prometa.

V Varšavi danes že od jutra potekajo različne slovesnosti ob obletnici strmoglavljenja. V jutranjih urah so se zbrali pred predsedniško palačo na molitvi, kjer so prebrali imena vseh žrtev. Zgodaj popoldne pa so v središču mesta na trgu Pilsudski uradno odkrili sporen spomenik žrtvam, ki hkrati spominja na letalske stopnice in nagrobni kamen. Postavitvi spomenika je med drugim nasprotovala tudi opozicijska regionalna vlada v Varšavi, vendar brez uspeha.

“To je tudi spomenik vsem, ki so se borili, da lahko danes stoji tu,” je dejal Kaczynski na slovesnosti. Duda pa je izrazil prepričanje, da bo spomenik lahko združil vse, ne glede na njihova prepričanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ob slovesnosti ob odkritju spomenika se je na trgu in v bližnji okolici zbralo več tisoč ljudi, med njimi tako podporniki kot nasprotniki vlade. Mnogi so v rokah držali zastave Poljske, na katerih pa sta bila dodatno upodobljena preminuli Kaczynski in njegova soproga. Hkrati je potekalo tudi več shodov, ki so jih ločevali policisti.

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 10. aprila 2010 v bližini ruskega mesta Smolensk je umrlo vseh 96 ljudi na krovu, med njimi tedanji predsednik države Kaczynski ter vodilni predstavniki poljske politike in vojske. Bili so na poti na slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine