6.6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Varnostni svet ZN potrdil resolucijo proti spolnemu nasilju v oboroženih spopadih, ZDA pa ne želi nadaljnje podpore umetni prekinitvi nosečnosti

Varnostni svet Združenih narodov je v torek potrdil resolucijo proti spolnemu nasilju v oboroženih spopadih in po njih, vendar šele po tistem, ko so iz besedila umaknili poziv k zagotavljanju spolnega in reproduktivnega zdravja žrtvam spolnega nasilja. Umik so zahtevale ZDA, poroča STA.

 

Diplomacija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zaradi tega besedila grozila z vetom, saj reproduktivno zdravje žensk za konservativno Ameriko, ki je Trumpova volilna baza, pomeni predvsem pravico do splava, ki ji odločno nasprotuje.

Potem, ko so iz nemškega predloga resolucije črtali to določilo in pohvalo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zaradi pregona spolnih zločincev, so ZDA oddale pozitivni glas skupaj z 12 članicami Varnostnega sveta. Rusija in Kitajska sta se vzdržali.

Resolucija izraža globoko zaskrbljenost zaradi počasnega napredka pri odpravljanju spolnega nasilja v spopadih po svetu, ki je ponekod sistematično, široko in neverjetno surovo. Obsoja uporabo posilstva kot orožja med oboroženimi konflikti.

Resolucija poziva k ustanovitvi preiskovalnih komisij in misij za ugotavljanje dejstev kot mehanizmov za preiskave in pregon zločincev.

Na seji sta nastopila Nobelova nagrajenca za mir Nadia Murad in Denis Mukwege ter odvetnica za človekove pravice Amal Clooney, ki je pozvala mednarodno skupnost h kaznovanju zločincev iz vrst skrajne skupine Islamska država, katerih žrtev je bila tudi Jazidka Muradova.

Veleposlanikom je dejala, da je to sedaj njihov trenutek Nuremberga. Mislila je na sodne procese in kaznovanje nacističnih zločincev po drugi svetovni vojni.

Veleposlaniki zahodnih držav članic Varnostnega sveta so bili razočarani nad pristopom ZDA, vendar obenem zadovoljni, da je bila resolucija sploh sprejeta.

“Izjemno smo presenečeni, da so nekatere države prosile za umik omembe pravice do spolnega in reproduktivnega zdravja. To je nesprejemljivo in spodkopava dostojanstvo žensk,” je izjavil Francoz Francois Delattre.

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je ocenil, da bo resolucija kljub temu olajšala kaznovanje storilcev, tudi z uvedbo sankcij, pa tudi podporo žrtvam, ki so v središču resolucije.

Kot je pojasnil, resolucija članice ZN poziva k podpori žrtev z izboljšanjem dostopa do pravne, zdravstvene in psihološke pomoči ter reintegracije v družbo. Pozornost usmerja tudi na tiste žrtve spolnega nasilja, ki so pogosto spregledane, kot so moški, dečki, matere in otroci, še poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine