11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Val politično korektne debilnosti ne pojenja

Piše: Bogdan Sajovic

Pred blaznenjem politično korektne drhali po tekočem traku poklekajo svetovno znani pisatelji, igralci, komiki. Tudi dela že pokojnih avtorjev so žrtvovana na oltarju politične korektnosti. Celo šah in igralne karte so v očeh aktivističnih blaznežev »problematični«.

Val politično korektne debilnosti, ki zaliva zahodno civilizacijo nasploh in ZDA še posebej, očitno še ne bo pojenjal. Potem ko so lani poblazneli levičarski aktivisti uničevali »neprimerne« kipe in znamenja po mnogih zahodnih mestih, se je norost prelila v vse pore življenja. Tako je založnik priljubljene zbirke otroških slikanic Dr. Seuss objavil, da šestih slikanic ne bodo več tiskali, ker stereotipne ilustracije zbujajo nelagodje »azijski skupnosti« in razširjajo latentni rasizem. Iz podobnega razloga so že na črnem seznamu mnoge druge knjige, recimo Huckleberry Finn, češ da uporablja rasistični besednjak, Hišica v preriji, ker stereotipizira Indijance, ali V vrtincu, ker »slavi sužnjelastniško družbo«. Nedavno so prišla na udar tudi dela Phillipa Rotha, češ da so antisemitska zaradi stereotipnega prikazovanja življenja v židovski skupnosti, čeprav je bil Roth Žid, ki je le opisoval okolje, v katerem je dejansko odraščal.

Sluzavo opravičevanje

Komik Jay Leno, ki je veljal za enega najpogumnejših komikov, ki si je drznil občasno privoščiti tudi nedotakljivega Baracka Obamo, je pred dnevi tudi pokleknil pred politično korektno drhaljo in se sluzavo opravičeval za vse šale, ko jih je v desetletja dolgi karieri razdrl na račun Azijcev. Sporočil je, da se je zdaj »izobrazil« in spoznal, »koliko trpljenja so njegove šale povzročile članom azijske

skupnosti«. Tudi TV-mreža Bravo, ki je predvajala »Resnične gospodinje iz Atlante«, se je v preteklem tednu klečeplazno opravičevala, ker je igralka v zadnji epizodi v nekem kadru nosila indijanski kostum, kar naj bi bilo povzročilo neverjetne travme in nelagodje celotni indijanski populaciji v Severni Ameriki. Igralka Kenya Moore, ki je v omenjeni epizodi nosila kostum, je prav tako sporočila, da je šele zdaj spoznala, kako »nespoštljiva« je bila, a zdaj se je menda pravilno poučila in izobrazila ter s tem postala boljša oseba. Pri vsem tem sluzavem opravičevanju in samopravičniškem paradiranju je izjava avtorjev serije »Simpsonovi« pravi balzam za ušesa, saj so izjavili, da se ne nameravajo ukloniti politično korektni norosti in jih niti najmanj ne briga ogorčenje poblaznelih »aktivistov«.

Celo namizne igre so problematične

Tudi proizvajalci igre »Monopoly« so skočili na vlak politične korektnosti in sporočili, da bodo kartice v igri, ki jih vlečejo igralci in jim nalagajo plačevanje davka ali skok na eno ali drugo polje, »osvežili« z bolj progresivnimi, recimo s kaznijo zaradi nerecikliranja odpadkov. Ko smo že pri namiznih igrah, vse več je zahtev, da se »popravijo« šahovska pravila, sej beli vleče prvo potezo, kar je del »sistemskega rasizma« in povzroča travme črnim šahistom. Travme pa menda povzročajo tudi igralne karte, saj kralj, dama in pob izključujejo celo vrsto spolnih identifikacij, zato aktivisti zahtevajo uvedbo »unisex« igralnih kart, s katerimi se bodo lahko poenotile tudi transspolne in druge »zatirane spolne manjšine«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine