26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

V ZDA vse več zveznih držav zaradi novega koronavirusa uvaja omejitve gibanja

Predsednik ZDA Donald Trump še naprej zavrača izdajo navodila za omejitev gibanja in gospodarskih aktivnosti po ZDA, zato takšne ukrepe sprejemajo guvernerji zveznih držav sami. Doslej jih je to storilo 40 in veljajo za približno 285 milijonov od skupno 330 milijonov prebivalcev ZDA. Okužbe in smrti v ZDA še naprej naraščajo.

 

V ZDA so v sredo zvečer okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 215.417 ljudeh. Umrlo jih je 5116. V najhuje prizadeti ameriški zvezni državi New York je okuženih 84.000 ljudi, umrlo jih je 2219. V mestu New York so zabeležili 47.500 okuženih in 1374 smrtnih primerov. Za New Yorkom je New Jersey z 22.500 okužbami in 355 mrtvimi, Kalifornija z 9900 okužbami in 215 mrtvimi in Michigan z 9315 okužbami in 355 mrtvimi.

Trumpovo stališče je, da naj se ameriške zvezne države same odločijo o potrebnih ukrepih, ker niso vse enake, nekatere tudi nimajo težav zaradi novega koronavirusa. Trump sicer niti nima pooblastil, da bi po državah ukazal zaprtje poslov in prepoved gibanja, ampak lahko le izda navodila oziroma priporočila. Nekateri republikanski guvernerji ostajajo trmasti in tako na primer v Iowi, Nebraski in drugje življenje teče naprej, kot da ni pandemije.

Guverner Floride Ron DeSantis je popustil v sredo in odredil ljudem, naj ostanejo domat ter zaprtje nenujnih poslov po območju celotne države. Kljub ocenam zvezne vlade, da bo v ZDA zaradi novega koronavirusa umrlo do 240.000 ljudi, četudi bodo povsod upoštevali prepovedi zbiranja v večjih skupinah, enotne politike na zvezni ravni še vedno ni. Trump je v sredo dejal, da razmišlja o omejitvi letalskega prometa med huje prizadetimi območji.

Demokratska kongresnica s Floride Donna Shalala je Trumpov pristop označila za fragmentaren, šibak in neenakomeren. “Govori, da smo vsi skupaj v istem, ampak guvernerjev ne poziva, naj delajo isto,” je povedala za ameriško televizijo CNN. Podpredsednik ZDA Mike Pence je za isto televizijo priznal, da gredo ZDA po poti Italije.

Trump je dejal, da razmišlja tudi o podobnih omejitvah potovanj med žarišči z vlaki ob tem napačno zatrdil, da gredo vsi potniki z letali in vlaki pred vkrcanjem skozi zanesljive teste, kar ne drži.

Trump še razmišlja, da bi v ZDA zgradili dve novi ladji bolnišnici, kot sta Comfort in Mercy, ki pomagata New Yorku in Los Angelesu, vendar je to v najboljšem primeru oddaljeno leto dni. V sredo je v ZDA prispela kupljena pomoč od Rusije, ki je ZDA prodala zdravstveno opremo vključno z ventilatorji. V sredo je v New Yorku s to opremo pristalo rusko tovorno letalo.

Je pa predsednik ZDA obljubil, da bo pomagal potnikom na dveh ladjah za križarjenje, ki ju nikjer nočejo. Ladji Zaandam in Rotterdam naj bi dovolil zasidranje na Floridi v Fort Lauderdalu, odkoder bodo potnike evakuirali domov. Tujce v tujino, Floridčane domov, Američane pa po ZDA. To je potrdil tudi DeSantis, ki je doslej zavračal dovoljenje za vplutje.

“Ne moremo dovoliti, da nam odlagajo ljudi, ki sploh niso s Floride,” je dejal guverner države, ki živi od tujcev in turizma. Trump je vsaj spremenil odnos potem, ko je še februarja zavračal pristanek križarke Grand Princess v Kaliforniji, ker bi mu to pokvarilo statistiko o številu okuženih z novim koronavirusom.

Trump še vedno meni, da lahko ustavi širjenje novega koronavirusa z zidom na južni meji in zvezna vlada pospešeno postavlja pregrade na meji. Pentagon pa bo tja poslal še 540 vojakov na pomoč ministrstvu za domovinsko varnost. Na meji je že 2700 vojakov in 2500 pripadnikov nacionalnih gard. Mehika ima za zdaj zelo malo okužb z novim koronavirusom in Mehičani so začeli postavljati cestne blokade, da zaprejo dostop Američanom.

V mestu New York so na pomoč poklicali upokojenega policijskega komisarja Jamesa O’Neila, ki bo zasedel neplačani položaj koordinatorja pomoči. Skrbel bo, da bodo prave stvari prišle na pravo mesto, obenem pa bo še naprej višji podpredsednik pri podjetju za procesiranje plačil s kreditnimi karticami Visa.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v sredo po mestu zaprl vsa igrišča, župan mesta Bill de Blasio pa je napovedal pogodbe za dodatne bolniške postelje s hoteli. V mestu želijo do konca aprila imeti dodatnih 65.000 bolniških postelj in doslej so se z 20 hoteli dogovorili za 10.000 postelj. Hoteli po mestu so sicer zaprti.

V nekoč živahnem mestu se obeta žalostno praznovanje velike noči, vendar se verski voditelji v New Yorku za razliko od nekaterih po jugu ZDA vsaj strinjajo, da v tem trenutku verska zborovanja in procesije niso mogoče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine