22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V ZDA pripravili načrt za začetno fazo normalizacije razmer v državi

V skladu z načrtom, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump predstavil v sredo, naj bi se razmere v ZDA v zvezi z epidemijo koronavirusa normalizirale v treh fazah, glede na stopnjo prizadetosti posameznih zveznih držav oz. regij. Pri tem je Trump poudaril, da gre za “previdne posamezne korake” in da “so smernice za to utemeljene na trdnih preverljivih podatkih”.

 

Direktive, ki jih je izdal Trump, pozivajo zvezne države, da v prvi fazi še ohranijo mnoge od sedanjih ukrepov, kot je družabno distanciranje, izogibanje druženju v skupinah večjih od 10 oseb ter nepotrebnim potovanjem. Naslednje faze pa bodo tovrstne ukrepe omilile. 

O tem, kdaj bo sprožena zadnja faza normalizacija, pa naj bi odločal guverner posamezne zvezne države, saj se stanje razlikuje glede na zvezno državo.

Doslej je 22 zveznih držav že napovedalo ali nakazalo, da nameravajo začeti s tako imenovanim “ponovnim odpiranjem”, nakazali so tudi čas odprave ukrepov. Med njimi sta tudi po številu prebivalcev druga in tretja zvezna država Teksas (približno 30 milijonov) in Florida (cca 22 milijonov). Zanimivo je, da obe državi vodita guvernerja iz republikanskih vrst Gregg Abbott in Ron DeSantis. Vse zvezne države, ki nameravajo med prvimi omiliti ukrepe, imajo skupno okoli 140 milijonov prebivalcev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine