16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V ZDA izpostavljajo odgovornost Kitajske zaradi širjenja koronavirusa po vsem svetu

V zadnjem času je bila v ZDA izražena vrsta javnih zelo ostrih kritik na račun neodgovornega ravnanja kitajske v zvezi z epidemijo koronavirusa, tudi s strani predsednika Donalda Trumpa, kritični so tudi podpredsednik Pence ter državni sekretar Mike Pompeo ter več kongresnikov, ki napovedujejo povračilne ukrepe.

 

Včeraj sta senator Tom Cotton iz Arkansasa ter kongresnik Dan Crenshaw (Texas)  vložila osnutek zakonskega predloga, po katerem bi lahko državljani ZDA odškodninsko tožili Kitajsko oz. vladajočo komunistično partijo na sodiščih v ZDA na račun škode povzročene zaradi neustreznega ravnanja Kitajske v zvezi z epidemijo koronavirusa.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj tudi opozoril Kitajsko pred posledicami, če se bo izkazalo, da je odgovorna za pandemijo koronavirusne bolezni 19 in je za to vedela. “Lahko bi bolezen ustavili na Kitajskem, še preden se je zares začela, a je niso,” je poudaril na novinarski konferenci v Beli hiši. “In zdaj trpi ves svet,” je dodal.

Na vprašanje, ali bi morala Kitajska nositi posledice za pandemijo covida-19, ki se je prvič pojavil konec lanskega leta v kitajskem Wuhanu in zaradi katerega je doslej umrlo 157.000 ljudi po vsem svetu, je Trump odgovoril: “Če je odgovorna za to in je za to vedela, vsekakor”. “Če je bila napaka, je bila pač napaka,” je dodal.

Ob tem je opozoril, da je velika razlika med napako, ki je ušla izpod nadzora, ter namernim dejanjem. V vsakem primeru pa bi morala vlada v Pekingu po njegovem dovoliti ameriškim strokovnjakom, da preiščejo dogajanje. “Niso nas hoteli tam. Mislim, da jih je bilo sram, da so vedeli, da je nekaj narobe,” je dodal.

Kitajska trdi, da preiskuje, kako je prišlo do pojava novega koronavirusa. “Bomo videli, kaj se bo zgodilo z njihovo preiskavo,” je dejal Trump in dodal, da so tudi ZDA uvedle preiskavo.

Iz dokumentov State Departmenta, o katerih je nedavno poročal ameriški časnik Washington Post, je razvidno, da so ameriški diplomati leta 2018 večkrat obiskali kitajsko raziskovalno središče v Wuhanu in Washingtonu poslali dve opozorili glede varnosti v laboratoriju. Zaskrbljeni so bili zaradi varnosti in neustreznega upravljanja na inštitutu za virologijo v Wuhanu in so prosili za pomoč. Članek tudi navaja, da je diplomate skrbelo, da bi raziskave o koronavirusih pri netopirjih, ki so jih izvajali v laboratoriju, povzročile novo epidemijo, podobno epidemiji sarsa. Dokumenti so v ameriški vladi sprožili razpravo, ali bi bil lahko omenjeni ali kak drug laboratorij v Wuhanu izvor novega koronavirusa, ki je sprožil pandemijo.

Trump je tudi podvomil v uradne kitajske podatke, da je na Kitajskem za koronavirusno boleznijo 19 umrlo le 0,33 človeka na 100.000 prebivalcev. “To je nemogoče,” je dejal.

Glede na podatke, predstavljene na Trumpovi novinarski konferenci, je v ZDA za covidom-19 umrlo 11,27 človeka na 100.000 prebivalcev, v Franciji 27,92, v Španiji pa 42,81.

Zadnje novice

Sorodne vsebine