3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

V ZDA bodo cepili otroke, starejše od 5 let

Piše: Jože Jan

V torek zvečer so Združene države Amerike naredile nov korak pri napredovanju svojega načrta cepljenja proti koronavirusu: odobrile so cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let. Predsednik Biden je to novo fazo cepljenja označil kot »mejnik«. Cepivo Pfizer bo lahko prejelo 28 milijonov otrok. Odmerki cepiva so bili prilagojeni na 10 mikrogramov na aplikacijo (za starejše ima vsak odmerek 30 mikrogramov).

V torek popoldne je majhna skupina šestih otrok prejela prvi odmerek v bolnišnici v Hartfordu v Connectitutu. »Res ne boli,« je za tiskovno agencijo AFP povedal 6-letni Kareem Omar in izjavil, da se je hotel cepiti »da bi pomagal Združenim državam«.

»Ganjena sem,« je dejala Liz Cronin, mati, ki je peljala cepiti dva dečka, stara šest in osem let. »Dolgo smo čakali, zdaj bodo naši otroci spet imeli občutek normalnosti,« je dodala.

Ameriški predsednik Joe Biden je označil, da bo cepljenje »staršem omogočilo, da bodo končno nehali skrbeti za zdravje svojih otrok. Cepljenje otrok je korak naprej in prelomnica v boju proti pandemiji«.

Rochelle Walensky, direktorica Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), je izjavila: »Vemo, da na milijone staršev želi cepiti svoje otroke. Kot mati spodbujam, da se starši, ki imajo dvome o cepljenju otrok, pogovorijo s svojim zdravnikom.«

Vlada je nestrpno čakala odobritev cepiva za otroke. FDA (Food and Drug Administration – Uprava za hrano in zdravila) je v petek odobrila cepivo laboratorija Pfizer za otroke, stare od 5 do 11 let. Ameriške oblasti so tedaj začele pošiljati milijone odmerkov po vsej državi.

Akcija cepljenja otrok bo »največjo zmogljivost dosegla 8.novembra,« je izračunal Jeff Zients, koordinator za pandemijo Bele hiše.

Med otroki, starimi od 5 do 11 let, je bilo v ZDA več kot 1,9 milijonov okuženih s Covid-19, več kot 8.300 jih je bilo hospitaliziranih, umrlo jih je sto.

Na podlagi kliničnih preskušanj, ki jih je Pfizer izvedel pri tisočih otrocih, se je izkazalo, da je cepivo 90,7% učinkovito pri preprečevnju simptomskih oblik bolezni Covid-19 v tej starostni skupini.

Poleg zaščite pred okuženjem koronavirusa pa cepivo prinaša še druge prednosti, kot so možnost manjšega zapiranja šol in zmanjšanje prenosa bolezni na splošno prebivalstvo.

Odmerki bodo na voljo v lekarnah, pediatričnih bolnišnicah, pediatričnih ordinacijah, družinskih zdravnikih in nekaterih šolah.

Anketa, v kateri je sodelovalo 1000 staršev, kaže, da je 57% staršev odgovorilo, da bi »zagotovo« ali »verjetno« cepili svoje otroke.

 

Vir: Diario Clarín, Argentina

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine