22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V Veliki Britaniji v enem dnevu zaradi covida-19 umrlo kar 1610 ljudi; v Nemčiji podaljšali ukrepe do 14. februarja

Avtor: P.T., STA

V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu umrlo 1610 ljudi, kar je največ od izbruha pandemije covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije. Skupaj je ta bolezen po uradnih podatkih na Otoku zahtevala več kot 91.000 smrtnih žrtev.

Prejšnji rekord v številu umrlih za covidom-19 so zabeležili prejšnjo sredo, ko je bolezen zahtevala 1564 življenj, poroča britanski BBC.
Skupaj je v 28 dneh po pozitivnem izidu testiranja na novi koronavirus umrlo 91.470 ljudi. Če bi upoštevali vse, pri katerih je covid-19 naveden kot vzrok smrti na mrliškem listu, poleg tega pa še nedavno umrle covidne bolnike, bi po navedbah BBC ta številka presegla 100.000

V zadnjih 24 urah so na Otoku potrdili še več kot 33.300 novih okužb z novim koronavirusom, skupno že skoraj 3,5 milijona.

V Veliki Britaniji se medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Po najnovejših podatkih britanske vlade so doslej cepili nekaj manj kot 4,3 milijona ljudi.

V Nemčiji so podaljšali ukrepe do 14. februarja

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes s ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel dogovorila o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa najmanj do 14. februarja, so sporočili viri, ki sodelujejo na pogovorih.

Nemška vlada je predlagala podaljšanje protikoronskih ukrepov, ki bi se sicer iztekli konec januarja, do sredine februarja, razmišlja pa tudi o uvedbi strožjih ukrepov, saj se število novih okužb ne zmanjšuje bistveno. Predlog naj bi med zveznimi deželami naletel na nekaj neodobravanja.

Glede na vladni predlog, o katerem je Merklova govorila z ministrskimi predsedniki 16 zveznih dežel, naj bi zaostrili pravila glede nošenja zaščitnih mask v javnem prevozu in trgovinah, okrepili naj bi tudi pritisk na delodajalce, da zaposlenim omogočijo delo od doma.

Pripombe na predlog so imele predvsem zvezne dežele, ki jih vodijo socialdemokrati (SPD). Med drugim dvomijo, da so strožji ukrepi sploh nujni.

V Nemčiji strogi ukrepi za zajezitev virusa veljajo od začetka novembra, ko so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine.

Ti ukrepi so izravnali krivuljo okužb, nekoliko se je zmanjšalo tudi število bolnikov na intenzivni negi, je dejal tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert. “Ta trend je previdno pozitiven in dosežek omejitev zadnjih tednov,” je dodal.

Pogovori Merklove in ministrskih predsednikov zveznih dežel bi morali po prvotnih načrtih potekati 25. januarja, a so ga zaradi pojava novih sevov koronavirusa preložili na danes.

Strokovnjaki so v ponedeljek zvečer pozvali k zaostritvi ukrepov, največjo nevarnost vidijo v novih sevih novega koronavirusa.

Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 11.369 novih okužb, umrlo je še 989 ljudi. Še pred tednom dni so poročali o 12.802 novih okužbah in 891 smrtnih primerih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine