10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

V Veliki Britaniji pri omrežju 5G ne bo šlo brez družbe Huawei

Velika Britanija in Češka sta naslednji v vrsti držav, ki ne bodo ovirale Huaweija pri gradnji omrežja pete generacije. Kot poročajo britanski mediji, je namreč vlada Borisa Johnsona, ki je že ob nastopu funkcije kazal naklonjenost k čimprejšnji postavitvi omrežja 5G, vse bliže odločitvi, ki bi kitajskemu velikanu dovolila dostop do nespornih delov omrežja.

 

Takšna odločitev bi verjetno slabo vplivala na odnose z ZDA, ki so zaradi domnevnih povezav telekomunikacijskega velikana s kitajsko vlado Huawei dodale na seznam spornih tehnoloških podjetij in k temu pozvale tudi zaveznice. A očitno se na Otoku, zavedajo zaostankov, ki bi jih prinesla takšna odločitev.

Podobno razmišljajo tudi na Češkem, kjer bo regulator za telekomunikacije dražbo frekvenc 5G začel v začetku prihodnjega leta. Kot pravijo zadeva Huawei tega ne bo ogrozila. Hkrati pa je gospodarski minister Karel Havlíček dejal, da spremljajo dogajanje pri sosedih v zvezi s tem. “Tehnologija, ki je temelj gradnje omrežij 5G, ima globalni značaj in ne morem si predstavljati, da bi imeli za pristop do Huaweija ali katerega koli drugega podjetja na Češkem drugačna pravila kot v Nemčiji ali na Poljskem,” je potrdil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine