4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

V Veliki Britaniji je stopil v veljavo zakon o brexitu

V Veliki Britaniji je danes začel veljati zakon o brexitu, ki je ključen za britanski odhod iz Evropske unije. Zagotavlja namreč pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave.

Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow je danes v parlamentu povedal, da je zakon, ki ga je parlament potrdil pretekli teden, podpisala kraljica Elizabeta II. Privolitev kraljice je zadnji korak v zakonodajnem postopku v Veliki Britaniji, kar pomeni, da je zakon začel veljati.

Pred tem sta oba domova parlamenta o zakonu, katerega predlog je bil vložen julija 2017, razpravljala več kot 250 ur.

Zakon zagotavlja pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave. Poleg tega prenaša evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo. Določa tudi, da bo Otok iz unije izstopil 29. marca 2019 ob 23. uri po britanskem oziroma opolnoči po srednjeevropskem času.

Minister za mednarodno trgovino Liam Fox je ob razglasitvi zakona povedal, da je bila s tem tlakovana “nepovratna” pot za brexit. Možnosti, da Velika Britanija ne zapusti povezave, so tako “nične”, je poudaril.

Poslanci vladajoče konservativne stranke so razglasitev pozdravili z vzkliki veselja. Eden vodilnih evroskeptičnih poslancev Jacob Rees-Mogg, ki prihaja iz vrst konservativcev, je že konec preteklega tedna po potrditvi zakona v parlamentu dejal, da je “pravni položaj za čisti brexit zdaj veliko močnejši”. Potrditev zakona pa krepi tudi položaj premierke Therese May v pogajanjih z Brusljem, je dodal.

Drugi evroskeptični konservativni poslanec Dominic Raab pa je poudaril, da bo šla Mayeva na vrh EU konec tega tedna “z vetrom v jadrih”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine