15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

V Veliki Britaniji islamske skupnosti postajajo »popolnoma drug svet« od preostale dežele

Piše: A. S.

Akademik in profesor na univerzi Georgetown Ed Husain je pred kratkim objavil knjigo z naslovom » Med mošejami: Potovanje po muslimanski Britaniji« (Among the Mosques: A Journey Across Muslim Britain). V knjigi piše o tem, da so v nekaterih skupnostih ženske in otroci podrejeni pravilom, ki spominjajo na talibane in da se ne-muslimani soočajo z nasiljem.  

Husain je obiskal več mošej po celi Britaniji in intervjuval več lastnikov trgovin in manjših podjetij, imamov in »lokalnega« prebivalstva o življenju v večinsko muslimanskih soseskah. Svoje zaključke in pridobljene informacije je objavil v omenjeni knjigi.

Ed Husain, tudi sam musliman, je bil v mladosti radikaliziran, dokler se ni kasneje odrekel ekstremizma. Posveča se predvsem vprašanju integracije. V svoji knjigi je opisal hitro naraščajoči pojavi anti-belskega rasizma in t.i. »no-go« cone za belo prebivalstvo. V mestu Blackburn, ki ima poleg Londona največje muslimansko prebivalstvo, so mu domačini poročali o takšnih conah, nek moški pa mu je opisal incident, ko so muslimanski najstniki pretepli njegovega 12-letnega sina samo zato, ker je belec.

V drugih mestih kot so Didsbury, Birmingham, Manchester in Glasgow je naletel tudi na t.i. »šeriatski oddelek«, ki se ukvarja predvsem z zakonskimi zadevami v sklopu islamskih zakonov. Neka ženska pa mu je zaupala, da so nekatere muslimanske skupnosti v Veliki Britanije »popolnoma drug svet« od preostale dežele.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine