22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

V več hrvaških mestih protesti proti pravici do splava

V Zagrebu, Splitu in na Reki so danes potekali protesti proti pravici žensk do umetne prekinitve nosečnosti pod naslovom Hoja za življenje. Na Reki so pripravili tudi protidemonstracije pod naslovom Hoja za svobodo, v Zagrebu in na Reki pa je policija aretirala aktivistke, ki so se postavile na pot nasprotnikom splava.

Kot navaja Index.hr, se je na zagrebškem Trgu bana Jelačića okoli poldneva zbralo okoli 10.000 nasprotnikov splava, ki so se združili pod sloganom “Vse človekove pravice se začnejo s spočetjem”. Na protestu so pozvali vlado k zagotovitvi dostojnega življenja, tako da se ženske zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne bodo odločale za splav.

To je kot razlog za splav po navedbah glavne koordinatorke protesta Hajdi Begović navedlo 75 odstotkov žensk na Hrvaškem, ki so se odločile za umetno prekinitev nosečnosti. Pozvali so tudi k zaščiti žensk, ki imajo zaradi odločitve za materinstvo težave na delovnem mestu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na začetku zborovanja je prišlo do incidenta, ko se je sedem aktivistk usedlo na tla in tako hotelo preprečiti nadaljevanje poti protestnikom, a jih je policija obkolila in odpeljala v policijskem kombiju.

Tudi na Reki je policija prijela 15 deklet, ki so se postavile na pot protestnikom. Na Reki so sicer ob Hoji za življenje s ciljem ohranitve obstoječih človekovih pravic pripravili protest tudi podporniki pravice do splava pod naslovom Hoja za svobodo. Na tem shodu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so okoli 1500 udeležencem protesta Hoja za življenje vzklikali “Čakamo vas v 21. stoletju”, “Radi imamo mesto, ki misli”, “Stop femicidu”, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zadnje novice

Sorodne vsebine