11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

V ukrajinski regiji Herson pod ruskim nadzorom razglasili rubelj za uradno valuto – je to uvod v priključitev te regije Rusiji?

Piše: C. R., STA

Oblasti v ukrajinski regiji Herson, ki je pod nadzorom ruskih sil, so danes naznanile uvedbo ruskega rublja kot uradne valute na območju. To sicer ostaja tudi ukrajinska grivna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danes bo izdan odlok, ki bo v regiji Herson formaliziral uvedbo dvojne valute,” je v video nagovoru dejal Moskvi naklonjen vodja regionalne administracije Vladimir Saldo. “To pomeni, da imajo vsi trgovci pravico – kasneje pa bo to postalo obvezno – navesti cene v dveh valutah, grivnah in ruskih rubljih,” je dodal.

Pojasnil je še, da bo menjalni tečaj znašal dva ruska rublja za eno grivno, in napovedal, da bo ruska banka v naslednjih dneh v Hersonu odprla podružnico.

Istoimenska prestolnica regije je bilo prvo večje ukrajinsko mesto, ki je po začetku invazije 24. februarja padlo v roke ruskih sil.

Poleg Hersona je Moskva v še več drugih mestih, vključno z Mariupoljem in Berdjanskom, postavila svoje lokalne oblasti, katerih naloga je tja vnesti vsaj na videz normalno življenje in postaviti temelje za prihodnost, v kateri Rusija ta območja vidi kot del svojega ozemlja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine