28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

V Ukrajini poteka Natova vojaška vaja

V Ukrajini se je danes začela mednarodna vojaška vaja Rapid Trident, na kateri poleg ukrajinske sodelujejo še vojske 13 držav zveze Nato. Vse skupaj se vaje, ki se bo zaključila 15. septembra, udeležuje več kot 2200 vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na vaji v kraju Stariči, ki leži približno 20 kilometrov od ukrajinsko-poljske meje, bodo med drugim uporabljali težko vojaško opremo in artilerijo, vse skupaj 350 kosov, so sporočili organizatorji vaje. Od tujih sil je največ ameriških vojakov, sodeluje pa tudi nemška vojska.

“Udeleženci so solidarni z Ukrajino za ukrajinsko varnost, ukrajinsko suverenost in ukrajinsko ozemeljsko celovitost,” je na odprtju vaj, ki potekajo vsako leto od leta 1995, povedala ameriška veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch.

Vaja v Ukrajini se je začela teden dni pred rusko vojaško vajo na vzhodu Rusije. Na tej največji ruski vaji po letu 1981 bo sodelovalo okoli 300.000 vojakov, 36.000 vojaških vozil in več kot 1000 letal. Sodelovali bosta tudi Kitajska in Mongolija.

Več sto ameriških vojakov sicer od leta 2015 v Ukrajini uri tamkajšnje vojake, ki se borijo proti proruskim separatistom na vzhodu države.

Tam so v zadnjih dneh znova izbruhnili spopadi med uporniki in ukrajinsko vojsko, pri čemer je bilo ranjenih osem ukrajinskih vojakov.

V petek je bil sicer v eksploziji bombe ubit vodja proruskih separatistov Aleksander Zaharčenko. Separatisti in Kremelj odgovornost za atentat pripisujejo ukrajinskim oblastem, te pa zanikajo vpletenost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine