-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

V Ukrajini odkrita nova množična grobišča iz Stalinovih časov

Piše: A. S.

V pristaniškem mestu Odesa na jugozahodu Ukrajine so bila odkrita množična grobišča iz časa Stalinovih čistk iz 30. let prejšnjega stoletja. Šlo naj bi za eno največjih tovrstnih grobišč v Ukrajini.

Po navedbah Sergeja Gucaljuka, vodje tamkajšnjega urada Inštituta narodnega spomina je bilo najdenih 29 grobnic z ostanki 5000 do 8000 ljudi na območju velikem približno pet hektarjev, blizu letališča v Odesi.

Za francosko agencijo France Presse je Gucaljuk povedal, da je predhodnica KGBja, sovjetska tajna policija NKVD, svoje žrtve morila s strelom v tilnik. Umorjene naj bi bile v obdobju 1937-39 v času Stalinovih čistk in pobojev. Gucaljuk je prav tako povedal, da se žrtev ne bo dalo identivifirati, saj tajne dokumente o teh čistkah še vedno hranijo v Moskvi, ruske oblasti pa jih zaradi napetosti med dvema državama ne bodo pripravljene predati.

Ostanki žrtev so bili najdeni ob poskusnem kopanju, ki je bilo potrebno za odobritev razširitve letališča. Že v letih 1993 in 2008 je bilo najdenih 1600 ostankov žrtev komunističnih čistk.

Po ocenah ukrajinskih zgodovinarjev naj bi bilo v tem obdobju ubitih ali poslanih v taborišča, oziroma gulage, več sto tisoč Ukrajincev. Prav tako je na milijone Ukrajincev pomrlo v sovjetskem genocidu Holodomor, ali gladomor, ko so Sovjeti načrtno izstradali ukrajinsko prebivalstvo, tako da so jim zaplenili vse žitne pridelke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine