4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

V Ukrajini odkrita nova množična grobišča iz Stalinovih časov

Piše: A. S.

V pristaniškem mestu Odesa na jugozahodu Ukrajine so bila odkrita množična grobišča iz časa Stalinovih čistk iz 30. let prejšnjega stoletja. Šlo naj bi za eno največjih tovrstnih grobišč v Ukrajini.

Po navedbah Sergeja Gucaljuka, vodje tamkajšnjega urada Inštituta narodnega spomina je bilo najdenih 29 grobnic z ostanki 5000 do 8000 ljudi na območju velikem približno pet hektarjev, blizu letališča v Odesi.

Za francosko agencijo France Presse je Gucaljuk povedal, da je predhodnica KGBja, sovjetska tajna policija NKVD, svoje žrtve morila s strelom v tilnik. Umorjene naj bi bile v obdobju 1937-39 v času Stalinovih čistk in pobojev. Gucaljuk je prav tako povedal, da se žrtev ne bo dalo identivifirati, saj tajne dokumente o teh čistkah še vedno hranijo v Moskvi, ruske oblasti pa jih zaradi napetosti med dvema državama ne bodo pripravljene predati.

Ostanki žrtev so bili najdeni ob poskusnem kopanju, ki je bilo potrebno za odobritev razširitve letališča. Že v letih 1993 in 2008 je bilo najdenih 1600 ostankov žrtev komunističnih čistk.

Po ocenah ukrajinskih zgodovinarjev naj bi bilo v tem obdobju ubitih ali poslanih v taborišča, oziroma gulage, več sto tisoč Ukrajincev. Prav tako je na milijone Ukrajincev pomrlo v sovjetskem genocidu Holodomor, ali gladomor, ko so Sovjeti načrtno izstradali ukrajinsko prebivalstvo, tako da so jim zaplenili vse žitne pridelke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine