15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

V Turčiji eksplodiralo število okužb s COVID-19, skoraj 20 tisoč ilegalnih migrantov bo najbrž jurišalo na grško mejo, utegne teči kri

Turčija je 11. marca potrdila prvi primer okužbe z virusom COVID-19. Po osemnajstih dneh se je število okuženih povečalo na 7.402.

Turčija je tako postala 14. država na svetu z največjim številom okuženih. Za tako veliko državo to sicer ni presenetljivo, kar je skrb vzbujajoče, je, da število okuženih hitreje narašča kot v Italiji. Naša sosednja država je namreč po osemnajstih dneh imela »samo« 2.502 okužena.

Image

Primerjava rasti števila okuženih v Turčiji in Italiji. Opomba: število okuženih za Turčijo je samo za sedemnajst dni. (Slika: Twitter)

Turčija se bo najbrž bolj posvetila varovanju zdravja svojih prebivalcev, kot pa varovanju meje v Grčijo, ki jo želi prestopiti okoli 20.000 ilegalnih migrantov. Te so zdaj turške oblasti umaknile z meje, a so še vedno dovolj blizu, da ponovno skušajo na silo vstopiti na ozemlje EU. Obstaja resna bojazen, da se bo to v naslednjih dneh tudi zgodilo, še posebej, če se bo virus začel širiti tudi med migranti.

Grška vojska se bo te invazije zelo težko sama ubranila. Pomagajo ji sicer tuji vojaki iz držav EU, med njimi tudi Poljaki, ki so Evropo že enkrat ubranili pred mohamedanskimi zavojevalci. Vseeno bo Grčija potrebovala pomoč, da neprodušno zapre meje s Turčijo.

V Turčiji je sicder nekaj manj kot štiri milijone migrantov in beguncev, večinoma iz Sirije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine