20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

V Turčiji dve leti po spodletelem državnem udaru konec izrednih razmer

V Turčiji se bodo v noči na četrtek končale izredne razmere, ki so jih oblasti uvedle po spodletelem poskusu državnega udara pred dvema letoma. Opozicija se boji, da bodo izredne razmere nadomestili še bolj represivni ukrepi.

 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izredne razmere razglasil 20. julija 2016, pet dni po tistem, ko so vojaška letala bombardirala Ankaro, v Istanbulu pa so izbruhnili krvavi spopadi. V nasilju je bilo ubitih 249 ljudi.

Izredne razmere, ki običajno trajajo tri mesece, so bile sedemkrat podaljšane. Po spodletelem puču so oblasti priprle okoli 80.000 ljudi, še dvakrat toliko pa jih je ostalo brez službe v javnih institucijah.

Tarča najobsežnejše čistke v sodobni turški zgodovini niso bili samo domnevni privrženci v ZDA živečega pridigarja Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za puč, temveč tudi kurdski aktivisti in levičarji.

 

Bivši vodji opozicijske prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Figen Yuksekdag in Selahattin Demirtas po aretaciji novembra 2016 zaradi povezav s kurdskimi uporniki še vedno ždita v zaporu.

Erdogan je med kampanjo pred predsedniškimi volitvami, na katerih je nato zmagal, obljubil, da bo izrednih razmer konec. In dejansko se bodo končale v noči na četrtek uro po polnoči po krajevnem času (ob polnoči po srednjeevropskem času), ker jih vlada ne bo podaljšala.

Toda opozicija ni zadovoljna, ker vlada že načrtuje sprejetje nove zakonodaje, ki bo vključevala nekatere najstrožje določbe izrednih razmer.

O predlogu, ki so ga provladni mediji poimenovali protiteroristična zakonodaja, bo v četrtek razpravljal pristojni odbor, v ponedeljek pa poslanci na plenarni seji.

V največji opozicijski Republikanski ljudski stranki (CHP) menijo, da bodo novi ukrepi primerljivi z izrednimi razmerami. “S tem predlogom, z ukrepi v tem besedilu, izredne razmere ne bodo podaljšane za tri mesece, temveč za tri leta,” je dejal vodja poslanske skupine CHP Özgür Özel.

Predlog predvideva, da bodo imele oblasti še tri leta pravico, da odpustijo javne uslužbence, ki so povezani s “terorističnimi” skupinami. Po sončnem zahodu bodo prepovedani protesti in zborovanja na javnih krajih, oblasti jih bodo sicer lahko odobrile do polnoči, če ne bodo kršili javnega reda. Osumljenec bo lahko brez obtožnice pridržan do 48 ur oz. do štiri dni v primeru več kaznivih dejanj.

Oblasti so sicer do zadnjega trenutka izvrševale posebne pristojnosti, ki jih imajo z izrednimi razmerami. 8. julija je bil objavljen odlok, v skladu s katerim je bilo odpuščenih 18.632 ljudi, med njimi 8998 policistov, zaradi domnevnih povezav s terorističnimi organizacijami.

Turčija ima od minulega tedna predsedniški sistem, v skladu s katerim ima Erdogan bistveno večje pristojnosti kot prej.

Zadnje novice

Sorodne vsebine