8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V Trstu bo jutri potekalo tristransko srečanje Slovenije, Hrvaške in Italije o gospodarjenju na Jadranu

V Trstu se bodo v soboto sešli zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio, ki bodo govorili o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu. Na srečanju je predviden podpis tristranske izjave o gospodarskih conah, ki jo diplomati sicer še usklajujejo.

Hrvaška in Italija nameravata v začetku prihodnjega leta v Jadranskem morju razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija te možnosti nima, a je bila vključena v pogovore o tem.

Šefi diplomacij treh jadranskih držav bodo tako v Trstu po napovedih slovenskega zunanjega ministrstva izmenjali stališča o priložnostih za sodelovanje v jadranskem prostoru s poudarkom na njegovi ekološki zaščiti in gospodarskem razvoju.

Na srečanju je predviden tudi podpis tristranske izjave, v kateri naj bi po navedbah hrvaškega zunanjega ministra med drugim pisalo, da imajo Italija, Hrvaška in Slovenija enako vizijo o Jadranskem morju kot mostu, ki povezuje vse narode in regije ter je tudi vir napredka.

Slovenski zunanji minister Logar je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo Slovenija k izjavi pristopila, če bo ta usklajena, in bo pri tem zasledovala svoje cilje.

Tudi hrvaški zunanji minister je v pogovoru za STA dejal, da besedilo izjave še ni dokončano, a da bo ta pozitivna. “Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek,” je dodal Grlić Radman.

“Naš namen je, da se izjavo podpiše, zato sodelujemo pri tem, da se jo podpiše,” je zatrdil Logar. Slovenija bo po njegovih besedah ravnala skladno s strateškimi interesi, skladno z arbitražno odločitvijo in tem, kar piše v strategiji zunanje politike. Izpogajala bo vse, kar se ji zdi ključno za ohranitev teh interesov, je zagotovil.

Minister sicer dopušča tudi možnost, da Slovenija izjave ne bo podpisala. Če bo izjava podpisana, pa bo dostopna javnosti, je še napovedal.

Načrt o razglasitvi cone je Di Maio razkril med nedavnim obiskom v Zagrebu in k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško. V Zagrebu so takrat napovedali, da bodo to tudi storili.

Hrvaški sabor je tako danes z veliko večino podprl odločitev vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Formalno razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone pa je pričakovati januarja.

Po hrvaški napovedi o razglasitvi cone je bilo v Sloveniji slišati opozorila, da bi to lahko vplivalo na izvajanje odločitve arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji ter na dostop Slovenije do odprtega morja.

Logar je danes zagotovil, da razglasitev italijanske in hrvaške izključne gospodarske cone ne bo vplivala na dostopnost ribolova za slovenske ribiče ali možnosti, ki jih imajo sedaj v odprtem morju. To se bo spremenilo le za tretje države, ne pa za članice EU, je dejal. “Lahko pa pridobimo vključenost v vprašanje režimov na tem delu,” je poudaril.

Prav tako razglasitev izključne gospodarske cone po besedah ministra ne bo vplivala na Luko Koper. “Pravice plovbe, preleta in polaganja kablov so osnovne pravice, tukaj ne bo sprememb,” je zatrdil.

Minister je kot pomembno izpostavil, da je Slovenija vključena v pogovore o razglasitvi izključnih gospodarskih con v Jadranu. “In je bila pravočasno vključena, seznanjena in je pravočasno ukrepala,” je poudaril.

Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine