12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

V Tadžikistanu obsodili džihadista, ki je na okruten način umoril štiri zahodne turiste – slednji so bili na kolesarskem izletu

Tadžikistansko vrhovno sodišče je danes na dosmrtni zapor obsodilo džihadista Islamske države zaradi organizacije napada na štiri zahodne turiste, ki so bili poleti ubiti na kolesarskem izletu. Huseina Abdusamadova so obsodili v več točkah obtožnice, tudi zaradi terorizma, zaradi umora dveh ameriških, nizozemskega in švicarskega turista.

 

Napad je pomenil velik udarec za to srednjeazijsko državo, ki se prizadeva uveljaviti kot turistična destinacija. Oblasti so s tem ciljem poenostavile pridobivanje vizumov, letošnje leto pa razglasile za leto turizma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedem turistov iz ZDA, Švice, Nizozemske in Francije je bilo julija skupaj na turi po priljubljeni kolesarski poti v bližini kraja Dangara, približno sto kilometrov južno od prestolnice Dušanbe, ko je vanje zapeljal avtomobil. Nato so kolesarje napadli z noži in orožjem.

Dva Američana, Švicar in Nizozemec so umrli, potem ko jih je zadel avto in so bili napadeni. Dva kolesarja – Švicar in Nizozemec – sta bila ranjena. Brez posledic je ostal le francoski državljan.

Sprva so oblasti domnevale, da je šlo za prometno nesrečo s pobegom storilca, nato pa sporočile, da so bili turisti žrtve oboroženega napada. Skrajna džihadistična skupina Islamska država je nato prevzela odgovornost za napad in objavila video, v katerem je peterica napadalcev prisegla zvestobo skupini. Štiri napadalce je policija ubila med iskalno operacijo.

Abdusamadov je na sojenju priznal umor štirih turistov.

Sodišče je tudi ugotovilo, da je 33-letni Abdusamadov član leta 2015 prepovedane Islamske države in da se je na strani džihadistov boril v Iraku in Siriji.

Zaradi sodelovanja v kriminalni skupini in ekstremizma so na sojenju obsodili še 14 ljudi. Dva med njima sta bila obsojena na 16 let zapora. Enajst so jih obsodili na do 18 mesecev zapora, ker niso policije obvestili o pripravah na napad. Obtoženko so obsodili na pogojno kazen, ker ima majhnega otroka, navaja AFP.

Mama Abdusamadova je že napovedala, da se bodo na sodbo pritožili.

Tadžikistanske oblasti se sprva niso zmenile za video IS, v katerem je skupina prevzela odgovornost za napad in so odgovornost zanj pripisale leta 2015 prepovedni opozicijski stranki IRPT. Na sojenju je Abdusamadov celo dejal, da je IRPT organizirala napad, a kritiki menijo, da je vlada sojenje izkoristila za očrnitev opozicije. Več visokih članov stranke IRPT, ki zanika kakršnokoli povezanost z napadom, sicer prestaja dolge zaporne kazni zaradi obtožb, za katere kritiki trdijo, da so izmišljene.

Tadžikistan sicer ne uživa ugleda na področju svobode medijev in spoštovanja človekovih pravic.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine