15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

V Švici uradna sprememba spola omogočena vsem državljanom, starejšim od 16. let

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Ideologija LGBTQ se očitno vedno uspešneje širi po evropski celini. Iz Švice namreč prihaja novica o tem, da so sprejeli radikalno progresiven pogled na spol, ki ljudem omogoča, da lahko spremenijo podatek o svojem spolu na uradnih dokumentih v trenutku, ko se jim to zahoče. 

Od 1. januarja bodo lahko tako švicarski državljani spremenili spol na uradu za registracijo brez posebnih zahtev, s čimer se bo država znašla v ospredju evropskega gibanja za “samoidentifikacijo” spola.

Poleg Irske, Belgije, Norveške in Portugalske postaja Švica ena redkih držav v Evropi, kjer je mogoče uradno spremeniti spol brez potrebe po hormonski terapiji ali zdravniških pregledih.

Sodeč po noveli švicarskega civilnega zakonika bo lahko vsaka oseba, starejša od 16 let, ki ni pod zakonitim skrbništvom, v svoji izjavi na matičnem uradu spremenila svoj spol in ime. Državljani, mlajši od 16 let, bodo morali predložiti še soglasje svojega skrbnika.

Ta novi zakon predstavlja veliko spremembo švicarskih standardov, saj so bili doslej posamezniki in posameznice v Švici, ki se niso strinjali s svojim biološkim spolom, primorani predložiti zdravniško potrdilo o “transspolni identiteti”. Zdaj bo dovolj, da tisti, ki želijo uradno spremeniti spol, preprosto odidejo na urad in sporočijo, da se njihov spol pač ne ujema z njihovim biološkim spolom. Vsakdo bo lahko v uradne dokumente vključil podatek o želenem spolu.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Medtem v nekaterih drugih evropskih državah, vključno z Dansko, Grčijo in Francijo, kjer so odpravili zahtevo po zdravniškem pregledu, vključno s kirurškim posegom za spremembo spola, sterilizacijo ali psihiatričnimi pregledi, obstajajo določeni dodatni koraki ali pogoji, brez katerih sprememba spola ni mogoča. Na drugem bregu se je nedvomno znašla Madžarska, ki je stopila v bran biološkemu spolu. Z zakonom, sprejetim leta 2020, je namreč določila, da je podatek o biološkem spolu v uradnih dokumentih nespremenljiv.

Daleč od tega, da omenjeni korak predstavlja prvi korak, ko gre za sledenje smernicam ideologije LGBTQ. Na letošnjem referendumu so namreč Švicarji in Švicarke glasovali za legalizacijo istospolnih porok vključno s pravico do posvojitve otrok, poroča Remix News.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine