1.8 C
Ljubljana
nedelja, 21 aprila, 2024

V svetu še vedno odmeva vrh Trump – Kim

V svetu še vedno odmeva torkov vrh med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Na Japonskem so se odzvali z zaskrbljenostjo zaradi napovedi končanja skupnih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo. Kitajski mediji so vrh ocenili pozitivno, večina južnokorejskih časnikov se je odzvala s previdnim optimizmom.

 

Japonska je v odzivu na napoved, da bodo ZDA končale s skupnimi vojaškimi vajami z Južno Korejo, izrazila zaskrbljenost. Ob tem je japonski obrambni minister Itsunori Onodera sporočil, da so skupne vojaške vaje Washingtona in Seula življenjskega pomena za varnost regije. Dodal je, da se japonska politika do Severne Koreje po vrhu ni spremenila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ni sprememb v naši politiki pritiska na Severno Korejo,” je dejal in dodal, da si Tokio želi konkretnih dejanj Severne Koreje, tako kar zadeva severnokorejski jedrski program kot tudi pojasnitve usode ugrabljenih Japoncev pred desetletji. Prav tako je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Onodera napovedal, da bo Japonska vztrajala pri izgradnji svoje protiraketne obrambe.

Kot pozitivnega so vrh označili kitajski državni mediji. Časnik Global Times, ki je blizu komunistični partiji, je pohvalil Trumpovo napoved o koncu skupnih vojaških vaj in poudaril, da je to bila vedno zahteva Pekinga, da bi v regiji dosegli razbremenitev napetosti.

“Z zmanjšanjem vojaških dejavnosti ter morebitnim umikom ameriške vojske bo Korejski polotok v celoti stopil iz sence hladne vojne. Trump in Kim sta imela priložnost, da sta pisala zgodovino,” je zapisal časnik.

Časnik China Daily je vrh pospremil z odzivom, da budi upanje, da bosta obe strani prenehali s sovražnostmi in končno rešili dolgoletne težave Korejskega polotoka. “Ne bi smeli pozabiti, kako neverjetno se je pred pol leta zdelo srečanje med Trumpom in Kimom,” je še zapisal.

Večina južnokorejskih medijev se je na torkov vrh odzvala z zmernim optimizmom. Dnevnik Hankook je ob tem opozoril, da dogovor med Trumpom in Kimom ne vsebuje nobene časovnice za dosego ciljev. Dodal pa je, da so se pogajanja o Korejskem polotoku brez jedrskega orožja med Seulom in Pjongjangom sedaj šele začela. Poslovni dnevnik Joongang je opozoril, da vrha ne gre označiti za napako, saj je bilo že srečanje med voditeljema dveh sovražnih držav zgodovinski dogodek. “Storjen je bil prvi korak h končanju dolgih sovražnosti po korejski vojni,” je zapisal, poroča AFP.

Dnevnik Chosun je kritiziral dogovor med Trumpom in Kimom kot nezaslišanega in absurdnega. Časnik je tudi napadel Trumpa, ker je obljubil končanje skupnih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo. Podobno je menil tudi vodja opozicijske Svobodne stranke Hoong Joon-pyo, ki je vrh označil kot veliko napako.

Časnik Hankyoreh je na drugi strani ocenil, da je vrh odprl novo poglavje za velike spremembe v odnosih med ZDA in Severno Korejo.

V Kremlju so danes dejali, da pozdravljajo srečanje med Trumpom in Kimom in so ga ocenili kot začetek neposrednega dialoga. Ob tem so poudarili, da je srečanje dokazalo pravilno stališče Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina, da ni alternative političnim in diplomatskim metodam za rešitev težav Korejskega polotoka in da je edina pravilna pot “neposredni dialog, ki smo mu sedaj priča”.

“Tovrstna srečanja, ne glede na rezultat pripomorejo k zmanjšanju napetosti na polotoku in premiku stran od kritične točke, kjer smo dobesedno bili pred nekaj meseci,” je še izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine