12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V Sueškem prekopu vendarle rešili nasedlo kontejnersko ladjo, nesreča vplivala tudi na evropsko gospodarstvo

Piše: C. R.

V Sueškem prekopu so uspeli rešiti ogromno kontejnersko ladjo, ki je v torek nasedla in od takrat blokirala plovbo skozi kanal. 400 metrov dolgo in 59 metrov široko ladjo Ever Given so znova splovili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ladjo, registrirano v Panami, so od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala, poroča STA.

Med poglabljanjem kanala so izkopali približno 27.000 kubičnih metrov peska, je v nedeljo sporočil egiptovski upravitelj Sueškega prekopa (SCA). Plima, ki jo je spremljala polna luna, pa je ponoči pomagala rešiti ladjo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo podjetje Inchcape Shipping.

193-kilometrski Sueški prekop je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Kot je v nedeljo ocenil vodja egiptovske uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka več kot 300 plovil. Zato je blokada močno vplivala tudi na evropsko in svetovno gospodarstvo, na dobave in na cene nafte.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine