14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

V streljanju na sedežu YouTuba več ranjenih, muslimanska strelka mrtva. Je šlo za teroristični napad?

V streljanju, ki je v torek izbruhnilo na sedežu podjetja YouTube v kalifornijskem mestu San Bruno, so bili ranjenih trije ljudje, strelka pa je sodila sama sebi. Policija o motivu še ni uradno spregovorila.

 

Po napadu je 36-letnik v kritičnem stanju, strelne rane pa sta dobili še 32- in 27-letni ženski, poročanje ameriških medijev povzema britanski BBC.

Osumljenka naj bi v zunanji del poslopja vstopila v času kosila, ko so številni tam obedovali, in začela streljati s pištolo. Policisti so ob prihodu na prizorišče naleteli na kaotično stanje, pri čemer so številni bežali z območja. Glede na televizijske posnetke so ljudje po prihodu policije odhajali z dvignjenimi rokami.

Prvo ranjeno osebo so našli ob vhodu v sedež podjetja, le nekaj minut pozneje pa so naleteli na žensko, ki je po besedah policije očitno ustrelila sama sebe. Še dve ranjeni osebi so pozneje našli v bližnjem poslopju.

Na sedežu YouTuba, ki je v lasti Googla, je zaposlenih približno 1700 ljudi. Po poročanju BBC gre za podjetje z največ zaposlenimi na območju.

Glede na poročanje medijev je napadalka 39-letna Nasim Aghdam, ki je na YouTubu pogosto objavljala posnetke na temo veganstva. Kot motiv se je sprva omenjal spor z njenim fantom, ki naj bi bil zaposlen v podjetju, policija pa sedaj preiskuje tudi domnevne zamere napadalke do YouTuba.

Bila je namreč kritična do spletne platforme, češ da cenzurira njen prispevke. “Na YouTubu ali drugih straneh za deljenje posnetkov ne obstajajo enake možnosti za rast. Vaš kanal bo rasel le, če bodo oni to hoteli,” je med drugim zapisala.

YouTube je po streljanju ukinil njen račun. Odstranili so tudi njene računa na Instagramu in Facebooku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine